Andrzej Wajda életrajzi filmet forgat


Az Oscar-díjas lengyel filmrendező bejelentette, hogy követező filmje a világhírű festőművész Władysław Strzemińskiről fog szólni.

Andrzej Wajda február közepén Lódzban egyeztetett a város vezetőségével a projekt lehetséges támogatásáról, a festőként, szakíróként és tanárként is dolgozó Władysław Strzeminski ugyanis itt halt meg 1952-ben.

„Úgy érzem, nincs sok időm, készítenem kellene néhány filmet. Egy ezek közül a Strzemiński-projekt lesz” – idézi Wajdát a Film New Europe.

Władysław Strzemiński 1893-ban született Minszkben. A konstruktivizmus egyik úttörőjeként tartják számon a 20-as, 30-as évek lengyel avantgárdjának egyik vezéralakja volt.  Az ő nevéhez fűződik az unizmus irányzata is. 1950-ben eltávolították a Lódzi Képzőművészeti Egyetemről, amiért nem hódolt be a szocialista doktrínának, két évvel később Lódzban éhen halt.

„Strzemiński volt az a művész, aki a legtöbbet szenvedett a szocreál uralom idején” – indokolta a választását Wajda. – „A forgatókönyv megírása nagy kihívás, viszont úgy gondolom, ezt a történetet filmvászonra kell vinni. Strzemińskinagyszerű festő volt, eredeti és megismételhetetlen, Lengyelországon kívül is ismerték. Abban a filmiskolában tanított, ahova én jártam. Nem ismertem meg akkor, de figyelni kezdtem rá, miután kirúgták.”Kapcsolódó