Három magyar dokumentumfilm versenyez Zágrábban


Világpremierként vetítik Varga Ágota A tartótiszt című filmjét, valamint a Szerelempatakot és Besence Open című dokumentumfilmeket ZagrebDox filmfesztiválon.

A horvát főváros dokumentumfilm-fesztiválja február 23-án kezdődött, és március 2-áig, vasárnapig tart.

Az idén 10. születésnapját ünneplő rendezvényen lesz a nemzetközi premierje Varga Ágota A tartótiszt című munkájának, amely – mint címe is jelzi – elsőként szólaltat meg egy egykori tartótisztet. Az ő vallomásaiból kiderül, kik szervezték be a hálózati személyeket, kik és hgyan működtették az állambiztonság rendszerét. A filmből egy munkájának elkötelezett ember portréja bontakozik ki, aki feladatával kapcsolatban évtizedekig nem érzett morális felelősséget, azonban a három egykori érintettel való találkozás a múlt átértékelésére készteti.

A zágrábi fesztivál regionális versenyében indul Sós Ágnes Szerelempatak című filmje (kritikánk itt), és ugyanez a válogatás tartalmazza Kovács Kristóf  Besence Open című alkotását is. A Laokoon Film produkciójában készült dokumentumfilm egy kis ormánsági faluról szól, amely 2009-ben egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást, bár a falu a futballpályáját szerette volna felújítani. A mulatságos és egyben szívszorongató film bemutatja, hogy mit kezdenek a falu mélyszegénységben élő lakói a különös helyzettel.Kapcsolódó