Dokfilmes maraton lesz március elején a Tranzit Házban


Második alkalommal ad otthont a kolozsvári Tranzit Ház az AFF ON Tour dokumentumfilm-maratonnak máricus 5. és 8. között.

A dokumentumfilm-vetítéseken a húszéves, nagyszebeni Astra Filmfesztivál legjobbjai kerülnek terítékre: az előző kiadás nyertes alkotásait, valamint legnépszerűbb filmjeit vetítik tematikus válogatásokba csoportosítva. Az összesen 12 dokumentumfilm a következő témákat járja körül: A valós szocializmus antropológiája, Környezetvédelem és aktivizmus, Autizmus és a lelki másság, Többszintes antropológia: a terepkutatástól az internetig, valamint A nő helyzete a kortárs társadalomban – közölték a szervezők.

Szerdán, március 5-én, három dokumentumfilm tárja fel a '89 előtti román valóság számunkra kevésbé ismert és a kommunizmus idején nyilvánosságot nem kapó szeleteit: a Román Állam által eladott zsidók (Eladó zsidók, r. Radu Gabrea), a Ceaușescu által elrendelt titkosszolgálati gyilkosságok (A Tănase vállalkozás, r. Ionuţ Teianu), valamint a románok végleges kivándorlása az 1980-as években  (Az eltávozás anatómiája, r. Şerban Oliver Tătaru).

A fesztivál második napján, csütörtökön, március 6-án, 17 órai kezdettel, az Anca Hirţe által rendezett A polgármester nevében, a 2013-as év legjobb román dokumentumfilmjét vetítjük. A palagáz átka (r. Lech Kowalski) film témája a Chevron vállalat palagázat kitermelő bányászati ​​projektjei ellen szervezett tiltakozás- és tüntetéssorozat. A nap utolsó filmje a Marc Schmidt által rendezett Matthijs törvényei, egy autista személy tragikus története, amely 2013-ban elnyerte az Astra Filmfesztivál Fődíját.

Pénteken, március 7-én, az első film Az én német gyermekeim (r. Tom Pauer), ami egy a globális világban létrejött család többes kötődésiről szól. Az Astra Film rövid története (r. Carmen Vidu) film Dumitru Budrală és Kató Csilla, az Astra Filmfesztivál igazgatói jelenlétében kerül levetítésre, amit beszélgetés követ a fesztiválról. Az este 8 órától vetítésre kerülő film A Google és a globális agy (r. Ben Lewis) az óriásvállalat sokat vitatott projektjeit mutatja be.

A fesztivál utolsó napján, március 8-án, a nők kerülnek a középpontba. Az Alexandru Belc által rendezett Március 8 című dokumentumfilm a munkásnők előtt tiszteleg, az Eladó remények (r. Felméri Cecília) 7 romániai lánnyal készített interjút mutat be, akik az emberkereskedelem áldozataivá váltak, akiket szexuálisan kizsákmányoltak, de sikerült elmenekülniük, a Magányos tánc (r. Biene Pilavci) című film pedig egy németországi fiatal lány kegyetlen gyerekkorát mutatja be.Kapcsolódó