Megújul és újra kinyit a Tabán mozi


Tabán Kinotéka néven, felújított környezetben nyit ki újra Buda egyetlen művészmozija. Az intézmény még 2013 végén zárt be, akkor még nem lehetett tudni, mi lesz a mozi sorsa. Azóta kiderült, hogy a Budapest Film Zrt. a Budavári Önkormányzattal együttműködve, kulturális és szabadidős központként üzemelteti tovább a Tabánt – adta hírül a hvg.hu.

Szerdán bukkant fel az interneten a hír, miszerint a Tabán mozi március 20-án újra kinyitja kapuit. A Tabán Kinotékára átkeresztelt intézménynek már külön honlapja és Facebook-oldala is van.

Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a Budapest Film Zrt. üzemelteti majd a mozit, amely egy felújítás, valamint a szolgáltatási kör bővítése után tavasszal nyílhat meg újra – közölte korábban a Budavári Önkormányzat, amely a tervek szerint 5 millió forinttal támogatja 2014-ben a mozi működését.

Körösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. cégvezetője a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a Tabán Kinotéka március 20-tól fogad újra látogatókat. Az új név „egyszerre kifejezi az intézmény mozifunkcióját és utal a Tabánban – a korábbiakhoz hasonlóan – március 20-tól újból működő tékára is” – fejtette ki Körösvölgyi.

Korábban felröppentek olyan pletykák is, hogy a Tabán nem műsorrendi, tehát nem premier filmeket játszó moziként indul újra, ám ezt a híresztelést cáfolták a Budapest Film részéről. A Tabán Kinotéka műsorán ugyanúgy megtaláhatók lesznek az új premierfilmek is, igaz a mozi egy teremmel működik tovább. Ez az egy terem viszont komoly modernizáción esik át a megnyitás előtt, hiszen a Tabán ideiglenes bezárásának egyik fő oka éppen a vetítőtechnika elavultsága volt. A régi, hagyományos kópián ugyanis már nem forgalmaznak új filmeket, ezért a Tabán termét is felszerelik a modern DCI rendszerű digitális berendezéssel.

Körösvölgyi elmondása szerint a mozit amúgy is erősen leromlott, üzemszerű működésre alkalmatlan állapotban kapták vissza az addigi bérlőtől, a Grantfilm Kt-től. „Az üzemeléshez szükséges, teljes körű felújítást megkezdtük és március közepére befejezzük, a célunk az, hogy a Tabán igazi budai kulturális és szabadidős-kikapcsolódási térként működhessen” – fejtette ki a Budapest Film terveit a hvg-nek Körösvölgyi.

A Tabán mozi még 2013 december 31-én zárt be, akkor járt le az addigi bérlő szerződése a tulajdonos Budapest Filmmel. A bezárás után azonnal civil kezdeményezés indult Mentsük meg együtt a Tabán mozit néven. A civil kezedeményezéshez majdnem 3000-en csatlakoztak a Facebookon. A csoport más mozikban elhelyezett plakátokkal és szórólapokkal hívta fel a figyelmet az utolsó budai művészmozi újranyitásának fontosságára. Olyan neves filmesek álltak a kezdeményezés mellé, mint Koltai Lajos, Bergendy Péter vagy Sára Sándor. Az újra kinyitó Tabán sorsa főleg azon múlhat, hogy a Facebookon aktív közösség a moziban nézőként is megjelenjen.

(hvg)Kapcsolódó