Először kapott Oscar-díjat luxemburgi alkotás


Az európai miniállam először kapott Oscar-díjat, amikor tegnap hajnalban a Mr. Hublot című animációs rövidfilm elnyerte kategóriája fődíját. Alább a teljes alkotás megtekinthető.

Bár az amerikai filmakadémia jellegzetesen amerikai rendezvényként szervezi meg évről évre az Oscar-szobrocskák átadóünnepségét, idén különösen nemzetközire sikerült a gálaest: Steve McQueen brit származású és Amsterdamban él, Alfonso Cuarón mexikói rendező, Lupita Nyong’o mexikói-kenyai származású, Cate Blanchette színésznő és a jelmeztervező Catherine Martin pedig ausztrál. A legjobb rövid animációs film versenykategóriájának nagydíját pedig a Luxemburgi Nagyhercegségben készült Mr. Hublot című animációs film nyerte el, rendezője és producere a francia Laurent Witz, társrendezője a luxemburgi Alexandre Espigares.

Íme a teljes animációs film:

A film többségi – 73%-ban – luxemburgi koprodukció (Zeilt Productions), francia részről pedig a Watt Frame a gyártócég, munkájukhoz a Luxemburgi Filmalap nyújtott anyagi támogatást.

A legjobb animációs film Oscarjáért a Mr. Hublot-nak többek közt a Disney stúdióban készült Get a Horse!-szal kellett versenyeznie, amelyet a Jégvarázs kísérőfilmjeként vetítettek a mozik.Kapcsolódó