Megjelent a Filmvilág márciusi lapszáma


Jancsó Miklós-beszélgetés, Havas Ágnes-interjú, Paul Verhoeven-portré, műfajelméleti, filmzenei és tévés témájú tanulmányok, friss filmek kritikái – alább egy rövid ízelítő a Filmvilág márciusi számából.

A márciusi Filmvilág első írása a nemrég elhunyt Jancsó Miklósnak állít emléket: Szekfű András egy 1968-as, publikálatlan életműinterjú első részletével búcsúznak a világhírű magyar rendezőtől, akinek a történelemszemlélete és az emberi história véres káoszával szembenéző, örökmozgó kamerájának hosszú snittjei világszerte iskolát teremtettek. A Jancsó-cikksorozat a következő lapszámokban is folytatódni fog – ígérik a szerkesztők. A Magyar Műhely című rovatban megjelent egy másik interjú: Schreiber András beszélgetett Havas Ágnes „két szűk esztendő”-jéről.


A folyóiratra Erdélyből is elő lehet fizetni


A lapszám tetemes részét műfajtörténeti témájú írások alkotják. Pápai Zsolt a 25 éve elhunyt John Cassavetes modern melodrámáival foglalkozik, Kovács Ilona pedig Denis Diderot már megjelenésekor nagy vihart kavart Az apáca című regényének filmadaptációiról ír, alapkérdése, hogy „vajon a téma maga, vagy a feldolgozás módja-e az igazi botránykő, és hogy a változó társadalmi viszonyok hogyan alakították át a regény és a filmek fogadtatását”.

Latin bűnök címszó alá került két további műfajtörténeti tanulmány a latin-amerikai thriller evolúciójáról, illetve a latin-amerikai horrorfilmekről. A téma érdekességét az adja, hogy „a dél-amerikai bűnfilm nem a kriminalisztikai rejtélyek körül pörög, a nyomornegyedekben dúló erőszak teszi robbanásveszélyessé. Hosszú út vezetett az 1990-es években forgatott, zsigerekre ható, mosdatlanul realista, városi erőszakfilmektől a csiszolt esztétikájú thrillerekig, a dokumentarista rekonstrukció igényétől a kimunkált fikcióig, és a kisköltségvetésű, de újszerű latin-amerikai horrorig”.

Folytatódik Csiger Ádám Paul Verhoeven-portréja, amelyet egy Andorka György-tanulmány egészít ki (Engedelmes test. José Padilha: Robocop).

A márciusi filmvilág Csonka napok címmel ír új szerb filmekről, Ki ölte meg Bambit? címszó alatt elemzi Julian Temple Sex-Pistol-filmjeit, az Éjjel-nappal fikció című írás pedig a televíziós dokurealizmus témakörét járja körül.Kapcsolódó