Nemes Jeles László az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért Nemes Jeles László az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért

Nemes Jeles László az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért

Nemes Jeles László Türelem című munkája elnyerte a UIP rövidfilmdíját a görögországi Dramában. A díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2008-as rövidfilm díjára.

Nemes Jeles László Türelem című rendezése nyerte a United International Pictures (UIP) rövidfilmdíját a szombaton végződött dramai nemzetközi rövidfilmfesztiválon Görögországban.

Nemes Jeles László rövidfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon tartott nemzetközi premier óta – melyet több mint 40 fesztiválmeghívás követett – elnyerte többek között a bilbaói Ezüst Mikeldi díjat, az angers-i nagydíjat, az ARTE-díját, a Belo Horizonte-i fődíjat, az odense-i nagydíjat. A dramai UIP-díj a Türelem 12. nemzetközi szakmai elismerése.

Az egysnittes rövidfilm Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája. A dramában nyert trófea jelentőségét emeli, hogy az automatikus jelölést eredményez az Európai Filmakadémia 2008-os rövidfilmdíjára. Rotterdamtól Szarajevóig 14 európai filmfesztivál UIP-díjnyerteséből választja ki az Európai Filmakadémia 1800 tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak átadására december 6-án Koppenhágában, a dán királyi család jelenlétében kerül sor.

2000-ben Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotása lett az év legjobb európai rövidfilmje, majd 2006-ban újra magyar rendező vehette át az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját: Kenyeres Bálint Before Dawn című rendezéséért.

Nemes Jeles László időközben befejezte következő rövidfilmjét. A The Counterpart magyar–holland koprodukcióban készült. Az Erdélyben forgatott alkotás a Filmszemlén lesz először látható. Az 1977-ben született rendező jelenleg Else című első nagyjátékfilmterve fejlesztésén dolgozik, melynek forgatását a film producerével, Havas Ágnessel 2010-re tervezik.

Forrás: filmunio.hu

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat