A nők továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a hollywoodi filmekben A nők továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a hollywoodi filmekben

A nők továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a hollywoodi filmekben

Továbbra is drámaian alulreprezentáltak a nők a hollywoodi filmekben – hangsúlyozza egy most közzétett tanulmány, amelynek eredményei Cate Blanchett idei Oscar-beszédét húzzák alá.

A Blue Jasmine című Woody Allen-filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek járó Oscart átvevő Blanchett a hollywoodi seregszemlén nagy tetszést aratott, amikor a színésznők tarthatatlan helyzetére hívta fel a közönség figyelmét. „Azoknak üzenem, akik közülünk a filmiparban még mindig ragaszkodnak ahhoz az ostoba elképzeléshez, hogy a női filmek – nőkkel a központban – különlegességek: hát nem. A közönség kíváncsi rájuk, és valójában jövedelmezőek. A világ kerek, emberek!” – jelentette ki.

Az Ez egy férfi (celluloid) világ címmel megjelent tanulmány megállapította, hogy miközben Hollywood bővelkedik tehetséges színésznőkben, alig jut nekik komolyabb filmszerep. A tavalyi évben Észak-Amerikában a 100 legnagyobb bevételű film 15%-ában volt nő a főhős, 29%-ában fordultak elő komolyabb szerepet alakító nők és 30%-ában kaptak nők szöveges szerepet.

A San Diegó-i Egyetemen működő központ, amely a nők televíziós és filmes részvételét kutatja, a tanulmányban rámutatott, hogy a száz filmnek mindössze 13 százalékában jelent meg egyenlő számban férfi és női szereplő. A női szereplők jellemzően fiatalabbak voltak férfi kollégáiknál, elsikkadtak a céljaik, és ritkán ábrázolták őket vezetőként – írta kedden a The Hollywood Reporter.

Az elmúlt évtizedben alig történt előrelépés a női főszereplők vagy szöveges szerepet alakító nők számában – emelte ki Martha M. Lauzen, a központ igazgatója.

A tanulmány a 2011-ben és 2002-ben végzett kutatásokkal is összevetette az új adatokat, így összesen 300 film 7000 szereplőjét vették figyelembe a vizsgálatnál. Az összehasonlítás szerint a tavalyi 15%-os arányhoz képest 2011-ben 4%-kal több női főhős szerepelt a 100 kasszasikerben, 2002-ben viszont 1%-kal még ennél is több volt. A fontosabb szerepet alakító nők száma (29%) 2011-hez viszonyítva 4%-os csökkenést, 2002-höz képest viszont 2%-os emelkedést mutat. A vizsgált három évben a női karakterek egyaránt fiatalabbak voltak férfi partnereiknél, többségük 20 vagy 30 év körüli volt.

A kutatásból az is kiderült: a 40 éves vagy idősebb férfiak az összes férfi szereplő 55%-át tették ki, míg a hasonló korú nők a női szereplők 30%-át.

(MTI)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat