Két fotóalbum jelenik meg Novák Emil munkáiból


Idén ünnepli 60. születésnapját Novák Emil Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező. 60. születésnapja alkalmából két fotóalbum jelenik meg e-book formában.

A Hungarian cinema című album eddig nem látott portrékat tartalmaz többek között Törőcsik Mariról, Jancsó Miklósról és Cseh Tamásról, Novák Emil gyerekkori barátjáról is. A Tiltott képek című kötet iPhone-nal készített képeit tartalmazza, amelyek titokban készültek az Argo2 és a Senki szigete forgatásán. Mindkét könyv nyomtatásban is kapható lesz a boltokban szeptembertől.

Novák Emil 1970 óta van jelen a magyar kulturális életben. Pályája kezdetén Jancsó Miklós és Gyurkó László 25. Színházában fotósként működött közre, és részt vett több produkció – köztük Cseh Tamás első koncertjei – szervezésében is. Később a MAFILM-nél fotósként és segédoperatőrként dolgozott, majd 1978-ban felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol Illés Györgytől és Vagyóczky Tibortól tanulta a cinematographer-mozgóképírás mesterségét, Dömölky Jánostól és Horváth Ádámtól a tévé-rendezést, Szabó Istvántól és Fábry Zoltántól pedig a filmrendezést. Főiskolai rendezései minden európai filmiskola fesztiválján nagydíjat kapott.

Az első játékfilm, melyet ő fényképezett, a Felhőjáték volt. Akkor Ragályi Elemér és Koltai Lajos ajánlotta Maár Gyula rendező figyelmébe. Második operatőri munkája Elek Judit filmje, a Mária-nap volt. Dolgozott Erdély Miklóssal, a kísérleti film nagy mesterével, valamint ő fényképezte a közkedvelt Linda című tévésorozat számos részét.

1987-ben elhagyta az országot, hogy szakmailag bizonyítson egy olyan földrészen is, ahol a filmipar technikailag sokkal fejlettebb, mint nálunk. Ausztráliában próbált szerencsét, ahol az Ausztrál Filmiskola elvégzése után reklámfilmeket fényképezett, valamint részt vett a sydney-i 31-es tévé létrehozásában, amely 22 különböző etnikai csoport – Nováknak köszönhetően köztük a magyar – közös csatornájaként jött létre, és ahol az igazgatósági tanács tagja volt 1997-ig. Az Ausztrál Operatőr Szövetség több elismerésben is részesítette, egy díjat kísérleti film, egyet pedig zenés klip kategóriában kapott. 1992-ben megalapította Sydneyben a Museum of Hungarians képzőművészeti társaságot, melynek keretében, a Magyar Filmunió segítségével megszervezte az első Magyar Tizennégy év után, 2001-ben tért haza és rögtön két film operatőri munkálataiba is belekezdett: részt vett a Werckmeister harmóniák szakmai előkészítésében, azonban egy rövid forgatási időszak után a kapcsolata megszakadt a film rendezőjével, Tarr Bélával. Koltay Gábor filmjének, a Sacra Coronának azonban már ő volt az operatőre. 2002-ben ő írta, fényképezte és rendezte a százhárom magyar színészt felsorakoztató Sobri című filmet és tévésorozatot. Forgatott a Queennel, Yoko Onóval, az INXS-szel, Joey Arias-szal, Jackie Orszaczkyval, a Zizi Laborral, ő rendezte Széttört álmok címmel az utolsó riportfilmet a legendás Syrius zenekar két tagjával, valamint 2004-ben a Magical Klezmer című alkotást.

Filmes pályafutása mellett egyéb művészeti ágakban is kipróbálta magát, így fényképez és fest is, számos kiállítása volt itthon és Sydney-ben egyaránt.

2004-ben megalaptotta a Magyar Operatőrök Társaság Aranyszem Fesztiválját, 2006-ban pedig a HSC Stáb iskolát, az első szakmai filmképzést Magyarországon. 2006-ban ő fényképezte és rendezte A fogság nyomában című tévésorozatot, mely Spiró György grandiózus regényének történelmi, kultúrtörténeti és irodalmi hátterét rajzolja meg. 2011-ben Polcz Alaine írásainak feldolgozásával Ideje az öregségnek címmel tévéfilmet rendezett Törőcsik Mari főszereplésével s nemrégiben fejezte be az Argo 2 forgatását, ahol B kamera mögött dolgozott.

Novák Emil jövőbeni tervei közt szerepel a Volt egyszer egy Budapest című tévésorozat elkészítése Rudolf Péterrel, melyben 1865–75 között dolgozná fel a magyar főváros történetét, valamint egy thriller Cinematographer címmel.
Kapcsolódó