A Philomena kezdi, a Boyhood zárja az idei TIFF-et


Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szabadtéri vetítéssel kezdődik és zárul a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. A kolozsvári főtéren vetítik Stephen Frears Philomena – Határtalan szeretet című filmjét május 30-án 20:45-től, a zárófilm pedig Richard Linklater Boyhoodja lesz. Utóbbi június 8-án 21:45-kor kezdődik.

A regényadaptáció Philomena alkotói 4 Oscar-jelöléssel, 3 Golden Globe- és 4 BAFTA-díjjal büszkélkedhetnek. A történet szerint a Judi Dench alakította 50 éves főszereplő, Philomena Lee rég elveszített, örökbe fogadó szülőknél anyja akarata ellenére nevelkedett fiát keresi. Útitársa és segítője egy újságíró Martin Sixsmith (Steve Cooogan), aki egyúttal lerántja a leplet a katolikus egyház egy botrányos ügyletéről. A forgatókönyvet Velencében díjazták, ugyanakkor a film az érintett kolostor és a katolikus egyház felháborodását váltotta ki.

A TIFF nyitó- és zárófilmjét romániai premierként fogják bemutatni a kolozsvári főtéren. Az utóbbit ugyanaz a Richard Linklater rendezte, akit nálunk is jól ismernek Before Midnight / Sunrise / Sunset trilógiájáról. A Berlinale rendezői díjával kitüntetett Boyhood 12 éven át követi főszereplője, a tinédzser Ellar Coltrane valós fejlődését, akinek a szülei (Ethan Hawke és Patricia Arquette) elváltak. A filmben felbukkan a rendező lánya, Lorelei Linklater is.

Ugyancsak a főtéren vetíti a TIFF Andrzej Wajda új életrajzi filmjét, a Wałęsát, amelynek hőse a címszereplő politikus, a Nobel-díjas egykori lengyel elnök. Ez az alkotás volt Lengyelország idei Oscar-nevezése. Ugyanitt kerül terítékre a norvég Hans Petter Moland fekete humorú, Kraftidioten című filmje is.

A főtéri bemutatók közé egy román cím is került: Vlad Petri București, unde ești? című alkotása, amelynek a világpreierjét a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon tartották.

A főtéri vetítések teljes műsorát április végén teszik nyilvánossá – ígérik közleményükben a szervezők. Tudatják ugyanakkor, hogy 30 lejbe fog kerülni a belépő a nyitógálára, a záróvetítés jegyára pedig 10 lejbe, a vetítés napján 12 lejbe fog kerülni. A diákoknak és a nyugdíjasoknak kedvezményes, 8 lejes jegyeket biztosítanak. A nyitó- és a záróvetítésre egyébként már lehet jegyet váltani a www.biletmaster.ro oldalon.Kapcsolódó