Nem okozott meglepetést a Gopo-gála


Az „emberke” az Arany Medve mellé került: a legjobb filmnek járó Gopo-díjat Călin Peter Netzer Anyai szív (Poziția copilului) című filmje kapta hétfő tegnap este. A film 8 további kategóriában kapott díjat, elnyerte a gálaest legfontosabb kitüntetéseit.

Az Anyai szív alkotói vitték haza tegnap este a legjobb rendezőnek (Călin Peter Netzer), a legjobb női fő- és mellékszereplőnek (Luminiţa Gheorghiu és Ilinca Goia), valamint a legjobb férfi mellékszereplőnek (Vlad Ivanov) járó Gopo-díjakat. A film forgatókönyvéért még egy díjat kapott Călin Peter Netzer és írótársa, Răzvan Rădulescu, de a legjobb hang és vágás kategóriában is ez az alkotás vitte el az „emberkét” (Cristian Tarnovetchi, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli, illetve Dana Lucreţia Bunescu).

Három díjat nyert továbbá tegnap este a Domnişoara Christina: a kosztrümös filmet smink és frizura kategóriában (Cristina Temelie, Nastasia Mateiu), a jelmezekért (Maria Miu), valamint a legjobb eredeti filmzenéért (Jon Wygens) tüntették ki. A legjobb díszlettervező kategóriában a Domestic alkotóját, Cristian Niculescut tüntették ki Gopóval.

A legjobb férfi főszereplő kategória díját a Câinele japonez című filmben nyújtott alakításáért Victor Rebengiuc vehette át.

A fiatal tehetségek közül ezúttal Tudor Panduru operatőrt emelték ki a Brigada Neagră című film operatőri munkáiért, a legjobb első- (nagyjáték)filmként pedig Igor Cobileanski La limita de jos a cerului című alkotását értékelték (ez a film kapta idén a legtöbb jelölést). Ugyanez a film operatőri díjat is kapott, amelyet Oleg Mutu vett át.

A legjobb európai film Gopo-díját Michael Haneke Szerelem című drámája kapta, a rövidfilmes kategória fődíjasa Radu Jude és az O umbră de nor, a legjobb tavaly készült dokumentumfilm pedig a Tom Wilson rendezte Experimentul Bucureşti.

Életműdíjat kapott Nicolae Mărgineanu filmrendező és Radu Beligan színművész, különdíjban részesült Elena Ciocan, a bukaresti Stúdió Mozi gépésze. Az est két másik különdíját Radu Aldea (a Romanian Society of Cinematographers díját), illetve Marian Crişan (a Pro Cinema tévéadó által felajánlott díjat) kapta.Kapcsolódó