Pablo Trapero lesz az Un Certain Regard következő zsűrielnöke


A forgatókönyvíróként és producerként is aktív argentin filmrendező lesz az idei Cannes-i Fesztivál második legfontosabb versenyprogramjának zsűrielnöke.

Az Un Certain Regard szekcióban idén 20 film fog versenyezni, a listát április 17-én sajtótájékoztatón teszik majd közzé.

A fesztivál honlapján közzétett közlemény szerint Pablo Trapero büszkén tesz eleget a felkérésnek: „Büszke vagyok, amiért most másképp vehetek részt a cannes-i kalandban. Az Un Certain Regard, amelyben három filmemet mutattam be, egy mindig izgalmas szekció. Találsz itt nagy mestereket, ígéretes fiatalokat, új országokat és új mozis formákat is” – mondta Pablo Trapero.

A 43 éves argentin filmes első nagyjátékfilmje, a Mundo Grua elnyerte a kritikusok díját az 1999-es velencei fesztiválon, második munkája, az El bonaersense pedig versenybe került a cannes-i Un Certain Regard szekcióban. 2008-ban a riviéra hivatalos versenyében indult a Leonera, amelynek főszerepét Martina Gusman alkította. Következő munkáit, a Carancho (2010) és az Elefante blanco (2012) című filmeket szintén pozitívan fogadta a nemzetközi kritika, miután mindkettő az Un Certain Regard részeként debütált. Tapero 2002-ben fiatal argentin filmesek alkotásait gyártó céget hozott létre Matanza Cine névvel, amely segített beindítani többek közt Lisandro Alosno, Enrique Bellande és Raul Perrone karrierjét.

Az 1978-ban létrehozott Un Certain Regard tavalyi zsűrielnöke Thomas Vinterberg volt, aki kollégáival együtt a válogatás legjobbjaként a francia–kambodzsai L’Image manquante című filmet, Rithy Panh rendezését értékelte. A szekció idei díjátadóját március 23-án tartják, egy nappal a cannes-i nemzeközi filmfesztivál fődíjainak átadása előtt.Kapcsolódó