Lakatos Róbert és Felméri Cecília projektje vezeti a CNC animációs pályázatának nyerteslistáját


A román Országos Filmközpont tegnap tette közzé 2013-ban meghirdetett egyetlen pályázatának eredményeit. A fikciós nagyjátékfilmek kategóriájában Cristian Mungiu a nyertes, az egészestés és rövid animációs filmtervek közül pedig a Draculato(u)r címűt találta a legígéretesebbnek a döntőbizottság. Az animációs dokumentumfilm Lakatos Róbert és Felméri Cecília közös projektje.

Felméri Cecília a Filmtett kérdésére elmondta: a Draculato(u)r a két kolozsvári filmes régóta dédelgetett közös filmterve, korábban az MTVA-hoz is pályáztak vele dokumentumfilmes kategóriában. 50 perc körüli időtartamban gondolkoznak, az animációs dokumentumfilm rajzolója pedig Jánosi Andrea lesz. A választott technika hasonló a szintén vele közösen készült Mátyás, Mátyásban alkalmazotthoz: interjúkat készítenek, amelyeket kézirajz-animációval fognak illusztrálni.

Az interjúk a Drakula-mítoszt járják körül, azt próbálják kideríteni, mennyire ismerik, hogyan vélekednek az itt élők arról a legendáról, amelyet a külföld a leggyakrabban Erdélyhez kapcsol. Néhány beszélgetést korábban már rögzítettek is, az alanyok köre pedig igen sokszínű. Megkerestek például a Drakula-kastélyként számon tartott törcsvári kastély környékén élő pásztorokat, aki sosem hallott a vámpírgrófról, és beszélgettek olyanokkal, akik a Drakula-turizmusból anyagi hasznot húznak. Van, aki csak 1989 után hallott először Drakuláról, amikor külföldi turisták kérdezték róla, és van, aki hevesen ellenzi az importált mítosz terjesztését. „ltalában azt tapasztaltuk, hogy az amerikai farmer többet tud Drakuláról, mint egy erdélyi falusi ember” – összegezte Felméri Cecília.

A Drakulato(u)r gyártója az Oana Giurgiu által vezetett, bukaresti Hai-Hui Entertainment. Koprodukciós partnere az Argo Audiovizuális Egyesület és a budapesti M&M Film. A filmterv 61,96 ponttal vezeti a hét tételes CNC-nyerteslistát, a bizottság 670 500 lejes támogatást ítélt meg a projektnek.

Lakatos Róbert, Felméri Cecília, Jánosi Andrea – Drakulato(u)r

A CNC egyébként idén rekordszámú, 16 nagyjátékfilmes projektet támogat idén a CNC, ennek megfelelően az elosztott összeg is nagyobb a korábban erre szántnál: összesen 30 millió lej. A pályázati eredményeket néhány hét késéssel tették közzé, éppen a beküldött nevezések magas száma miatt.

A nagyjátékfilmes kategória nagy nyertese Cristian Mungiu, akinek a RMN című filmtervét 4 455 000 lejjel támogatja a filmközpont. Mungiu a forgatókönyvet is jegyzi, rendezőtársa pedig ezúttal a fényképész Cristian Movilă lesz. A RMN-nek megítélt támogatás összege több mint kétszerese az elért pontszámok szerinti második helyezettnek: Tudor Giurgiu Apropierea című projektje 2 013 000 lejt kapott. Az összegyűjtött pontok alapján a harmadik helyezetta rendezőként és forgatókönyvíróként is versenyző Cătălin Mitulescu, aki a Fata munților című film elkészítésére 2 089 000 lejt kap. Másfél millió lej körüli összeggel támogatja a CNC három másik, nemzetközi hírnévnek örvendő román rendező – Cristi Puiu, Radu Jude és Corneliu Porumboiu – új filmjeit is (Sierra Nevada, Inimi cicatrizate, illetve Comoara). A Crulic – A túlvilágra vezető út című filmjével számos nemzetközi fesztiválon bemutatkozott Anca Damian 754 000 lejes támogatást nyert új, Perfect sănătos című filmtervére.

Iulia Rugină az egyetlen olyan rendező, akinek két projektje is nyert ebben a kategóriában: a 31 éves rendezőnő egyrészt a Love Building folytatását tervezi leforgatni – az első a tavalyi év egyik legnépszerűbb hazai filmje volt Romániában –, ezt a tervét a filmközpont 754 000 lejjel támogatja, a következő tervét pedig, amely a a Breaking News címet viseli, s amely eredetileg nagyjátékfilmes debütje lett volna, 523 000 lejjel támogatják.

A listában megjelenik Peter Greenaway neve is: a világhírű filmrendező projektjét elutasították az előző pályázati szesszióban, most viszont az Abis Studóval közösen készülő Mergând spre Paris című koprodukciója számára megítéltek 291 000 lejt.

Nagyjátékfilmes debüt kategóriában összesen hét alkotásnak ítélt meg támogatást az Országos Filmközpont. A listát Daniel Sandu vezeti (Un pas în urma serafimilor, 1 400 000 lej), a második helyezett Anca Miruna Lăzărescu (La drum cu tata, 1 698 000 lej), őket követi Radu Dragomir (Profu’, 590 000 lej) és Andrei Crețulescu (Charlton Heston, 566 000 lej).

A kisjátékfilmek nyerteslistáját a Miercuri című film vezeti (r. Goran Mihailov, f. Cătălin Mitulescu, 78 000 lej), a pontszám szerinti második helyezett viszont szintén magyar vonatkozású: Andrei Gruzsniczki O faptă bună című rövidfilm forgatókönyvírói között Sârbu Mădălina Simona és a rendező mellett ott találjuk ismét Felméri Cecília nevét is (a film 189 000 lejes támogatást kap). Az egytucat nyertes projekt között van Sebastian Mihăilescu, Paul Negoescu, Andrei Tănase, Tudor Cristian Jurgiu egy-egy munkája, illetve két projekt, amelyet rendezőként Gheorghe Preda jegyez.

A dokumentumfilmesek közül tíz projektet tartott támogatásra érdemesnek az ítélőbizottság. Az első helyezett az Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon, 635 000 lej), de Claudiu Mitcu, Laura Beldiman, Radu Gabrea és Corneliu Gheorghiță következő munkáinak a költségvetésébe is beszállnak.


A döntéshozó testület tagjai voltak:

  • az egészestés és rövid játékfilmek kategóriáiban: Irina Margareta Nistor filmkritikus, Irina Chiriţă producer, Doina Ruști írónő, Andrei Ujică és Florin Șerban rendező,
  • a dokumentumfilmes kategóriában: Lucian Pricop és Ionela Bănărescu producer, Iulian Comanescu médiaelemző, producer,
  • az animációs filmes kategóriában: Radu Igazsag rendező, Ruxandra Grecu újságíró, Florin Barbu filmkritikus.

A nyertesek teljes listáját innen lehet letölteni.Kapcsolódó