Jackie Chan-filmmúzeum nyílt Sanghajban


Jackie Chan hongkongi színész munkásságát bemutató múzeum nyílt szerdán Sanghajban – a kapukat maga a művész nyitotta meg a közönség előtt.

A harcművészeteket felvonultató filmjeivel nemzetközileg ismertté vált színész hétfőn töltötte be 60. születésnapját, az intézmény megnyitását erre a kerek évfordulóra időzítették. A múzeum több mint 4000 m2-en mutatja be a kínaiul Kong Longként ismert művész munkásságának több mint négy évtizedét, karrierjének történetét Hongkongtól Hollywoodig, mindezt több mint 10 000 kiállítási tárgy – a híres filmekben viselt ruhái, forgatási kellékek, személyes tárgyai, ékszerei, autói – és fényképek, videók segítségével. A színész összes filmje megtekinthető a múzeumban.

Jackie Chen - múzeummegnyitó

A 40 millió jüanos (1,5 milliárd forintos) beruházással felépült múzeumhoz újabb 5000 m2-en egy teaház és egy étterem is tartozik, hatalmas kertjében Jackie Chan életnagyságú szobra látható, amint éppen egy sárkánnyal harcol.

A megnyitón a művész köszönetet mondott Sanghaj városának, amiért lehetővé tette a létesítmény felállítását, amely a világ első Jackie Chan múzeuma. Hongkongban tíz évig próbálkozott tervének megvalósításával, ám sem ingatlant, sem másfajta támogatást nem kapott ehhez – fogalmazott a színész.

A Sanghaj Putou kerületében lévő múzeumot szerdán csak 800 szerencsés rajongó és a sajtó képviselői nézhették meg, a közönség előtt május elején nyílik majd meg.

(MTI)Kapcsolódó