Szabó István-retrospektív és Szász János A nagy füzet című filmje a roueni filmfesztiválon


Szabó István munkáiból rendeznek retrospektív bemutatót a roueni filmfesztiválon, amelynek versenyprogramjában Szász János A nagy füzet című filmje is szerepel  – közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Nemzeti Filmalap.

A normandiai Rouenben pénteken kezdődik az A l’Est, du Nouveau nevű, közép- és kelet-európai filmművészetnek szentelt filmfesztivál. Az egyhetes mustrán Szabó István Apa, Mephisto, Redl ezredes és Hanussen című alkotásait tűzik műsorra retrospektív vetítéssorozat keretében.

Az Oscar-díjas filmrendező, a fesztivál díszvendége mesterkurzust is tart. Szabó István a roueni rendezvény mellett a párizsi L’Europe autour de l’Europe nevű filmfesztiválra is ellátogat, amelyen szombaton Mephistót vetítik. A rendező közönségtalálkozón is részt vesz az Entrepot filmszínházban.

A 9. A l’Est, du Nouveau fesztivál honlapja szerint a programba több mint 30 produkciót, köztük magyar, örmény, bolgár, lengyel, szlovák és román filmet válogattak be a szervezők. Szász János A nagy füzet című filmje a versenymezőnyben indul. (A több fesztiváldíjjal elismert alkotást március 19. óta játsszák a francia mozik.) Ebben a szekcióban további hét alkotás szerepel még, köztük a Când se lasa seara peste București sau Metabolism című román produkció.

A nemzetközi zsűrit Stan Neumann filmrendező, forgatókönyvíró, Pamela Pianezza újságíró, filmkritikus és Jean Marc Delacruz moziigazgató alkotja.

(MTI)


Címkék

Kapcsolódó