Krzysztof Zanussi kapja az idei TIFF életműdíját


Életműdíjat kap a 13. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján a világhírű lengyel rendező, forgatókönyvíró és producer, akinek egy filmjét kiemelt fontosságú eseményként tűzi műsorára ez alkalomból a kolozsvári fesztivál. A rendező mesterkurzust is tart a TIFF-en.

A 74 éves Krzysztof Zanussi több mint 40 fikciós és dokumentumfilmet rendezett, életművéhez mozivászonra álmodott és televíziós alkotások egyaránt tartoznak. Több közülük jelentős közönség- és fesztiválsikernek örvendett, a rendezőt a Berlinálétól Cannes-ig és Locarnóig, Chicagótól Jerevánig és Moszkváig számos fesztiválon díjazták.

A május 30-án kezdődő Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon levetítik Zanussi első munkáját, az 1969-es Közjátékot (Struktura krysztalu), a lengyel rendező mesterkurzusán pedig június 8-án vehetnek majd részt az érdeklődők. Zanussi előadóként is igen tevékeny: jelenleg a katówicei Sziléziai Egyetemen és a svájci European Graduate Schooon tanít amellett, hogy a lengyel TOR stúdiót vezeti.

A TIFF mai közleménye egy másik kiemelt programpontról is lerántja a leplet: hazai premierként vetítik a Cathedrals of Culture 3D című dokumentumfilmet, amely Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz, Margreth Olin, valamint a tegnap elhunyt Michael Glawogger rendezői kéznyomát hordozza. Ők haton a 3D-s dokumentumfilm egy-egy részletet rendezték arról az épületről, amelyből ők maguk a legelbűvölőbbnek találnak. Így került a bemutatott alkotások közé a párizsi Pompidou Központ, az orosz Nemzeti Könyvtár, a haldeni börtön vagy a kaliforniai Salk Institute kolostor – ismertetik közleményükben a szervezők. A „kultúra katedrálisait” bemutató film a Berlinálén debütált, Kolozsvárra producere, Erwin M. Schmidt és brazil rendezője, Karim Aïnouz kíséri el.Kapcsolódó