Tévésorozatokat tiltottak le kínai honlapokról


Négy sikeres amerikai tévésorozatot vontak vissza a legfontosabb kínai honlapokról, amelyeken teljesen törvényes körülmények között voltak nézhetők a filmek. A központi kínai lapok szerint ez azt jelezheti, hogy megszigorodik az országban az online tartalmak ellenőrzése.

Múlt szombat óta nem nézhető az Agymenők (The Big Bang Theory), A férjem védelmében (The Good Wife), az NCIS és az Ügyvédek (The Practice) a két legnépszerűbb online videóplatformon, a tv.sohu.com-on és a v.qq.com-on, pedig mindkét honlap kifizette a sugárzási jogokat – adta hírül a Global Times napilap.

Köztudott, hogy a kínai hatóságok szigorúan cenzúrázzák a filmeket és a médiát, de az internetes tartalmakat is, főképp a blogokat, amelyek a hatóságok szerint az ellenzék hangját erősítik, épp ezért eltávolítanak minden olyan tartalmat, amely „veszélyeztetheti” a fennálló társadalmi rendet. Bár a kínai internetezők körében igen népszerű négy amerikai tévésorozat szexuális és politikai utalásokat tartalmaz, nehéz megállapítani, hogy a cenzorok valójában miért ítélték a hazai nézőkre veszélyesnek.

Az amerikai és brit tévésorozatok egyébként „egyre nagyobb sikernek örvendenek Kínában” – írja a Global Times, – „ezek az importált műsorok virágzó »business«-szé váltak”. A lap által idézett filmkritikus, Be Chenggong véleménye szerint a négy említett széria betiltása „azt jelentheti, hogy a hatóságok még szigorúbb tartalmi ellenőrzést vezetnek be”.

A döntés természetesen felháborodást váltott ki a kínai internetezőkből. Egyesek a hasonló színvonalú kínai tévésorozatok hiányára panaszkodtak, mivel a helyi tévés produkciók többnyire érzelgős vígjátékok vagy karikatúrával felérő cselekményű, fordulatszegény háborús drámák – írja a mediafax.ro. A cenzúrával megbízott kínai hatóságok januárban közölték, hogy be fognak vezetni egy „szigorú sugárzás előtti jóváhagyási rendszert”, és azóta több internetes tartalmat is letiltottak arra hivatkozva, hogy azok törvénybe ütköztek.Kapcsolódó