Plágiumpert indított a Gravity című regény írója


Tess Gerritsen beperelte a Gravitáció című film gyártóját, a Warner Bros. stúdiót. Azt állítja, hogy 1999-ben megjelent könyvének több jelenetét is lemásolták, kártérítésként 10 millió dollárt követel.

Tess Gerritsen 1999-ben Gravity című regényének főszereplője egy űrhajós hölgy, aki ott ragad az űrben. Az írónő szerint a figura és a könyv több jelenete átkerült az Alfonso Cuarón rendezte, idén márciusban hét Oscar-díjjal értékelt filmbe, ám az ő neve nincs rajta a stáblistán. Most azt követeli, hogy némi kártérítést és 10 millió dollárt fizessen neki a stúdió, illetve jelezze a főcímben, hogy a film „Tess Gerritsen könyve alapján” készült.

A regény cselekménye ugyanakkor több ponton is eltér a mexikói rendező filmváltozatáétól. A szerző honlapja szerint a főszereplő például orvosnő, akit azért küldtek az űrbe, hogy az ott élő lényeket tanulmányozza. Az űrállomáson aztán a dolgok rendkívül veszélyesre fordulnak. Az Archaeoninak nevezett egysejtűek egy telepe gyorsan osztódni kezd, és hamarosan elkezdi megfertőzni az űrállomás legénységét, a kórokozók hatása ijesztő és halálos.

Gravity - kép a filmből

Tess Gerritsen ennek ellenére állítja, hogy a Warner stúdió korábban is tervezte a könyve megfilmesítését, kiegészítéseket kért tőle, és azokat fel is használta Cuarón filmjében. „Hogy a forgatókönyv fejlesztését segítse, Gerritsen kiegészítő anyagokat adott le, amelyek a könyv egyik részének módosított változatát tartalmazták – idézi a periratot a The Guardian honlapja. – Ebben a kiegészítésben olyan jelenetek voltak, mint a műholdrészletek ütközése a nemzetközi űrállomással, amelynek során az utóbbi tönkremegy, és az űrhajós hölgy az űr foglya marad, és keresi a módját a Földre való visszatérésnek.”

A 3D-s Gravitáció 2013. október 4-én debütált az egyesült államokbeli mozikban. Igazi kasszasikernek bizonyult: világszerte 716 millió dolláros bevételt gyűjtött össze.


Címkék

Kapcsolódó