Török filmé az Arany Pálma, olaszé a zsűri nagydíja


A török Nuri Bilge Ceylan több mint háromórás műve, a Téli álom kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 67. cannes-i filmfesztiválon szombat este, a zsűri nagydíjával pedig Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotását tüntették ki a ceremónián, amelyen olyan filmcsillagok működtek közre, mint Sophia Loren, Monica Bellucci, Quentin Tarantino, Uma Thurman, Adrien Brody, Paz Vega és Daniel Brühl.

Török film 1982 óta nem kapott Arany Pálmát Cannes-ban. Akkor Serif Gören és Yilmaz Güney rendezése, Az út című dráma győzött.

A kortárs Törökország ellentmondásairól szóló Téli álom – amely pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is – három Csehov-novella feldolgozása alapján született. A Cannes-ban visszatérő vendég rendező – akinek munkásságát gyakran hasonlítja a sajtó Ingmar Bergman svéd rendezőéhez – Messze című drámája révén 2003-ban már elnyerte a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját és Három majom című filmjéért a legjobb rendezőnek járó elismerést is megkapta 2008-ban. A Téli álom a hetedik egészestés műve.

Az alkotás főszereplője, Aydin (Haluk Bilginer) egy 60 év körüli volt színész, aki a mesebelien varázslatos Kappadókiában, egy kis faluban működtet szállodát, amelyet nyáron szívesen látogatnak a turisták. Télen azonban a vidék teljesen kihalt, és a felvilágosult és gazdag értelmiségi szerepében megjelenő Aydin egyedül találja magát fiatal feleségével és elvált nővérével.

A legjobb női alakítás díját Julianne Moore, a Maps to the Stars, a legjobb férfi alakításét pedig Timothy Spall, a Mr. Turner főszereplője kapta a Jane Campion vezette zsűritől. A színésznő, a kanadai David Cronenberg első, Amerikában forgatott filmjének szereplője nem volt jelen a díjátadó ceremónián. Mike Leigh brit rendező J.M.W. Turner világhírű festőről szóló portréjának címszereplője, a karakterszínészként ismert angol Timothy Spall meghatottan vette át a díjat, s eleinte nem is akarta elhinni, hogy őt szólították.

A legjobb rendezőnek járó elismerést a Capote és a Pénzcsináló című filmek révén ismert Bennett Miller vehette át Foxcathcer című filmjéért. A legjobb forgatókönyvért a Leviathan íróit, Andrej Zvjagincevet és Oleg Nyegint díjazták. Zvjagincev rendezője is az idei versenyprogram egyetlen kelet-európai – orosz – alkotásának.

A zsűri díjában részesült Xavier Dolan műve, a Mommy (Mami), valamint Jean-Luc Godard háromdimenziós filmje, az Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől). A kanadai fenegyerek és filmművészet francia-svájci óriása volt az idei verseny legfiatalabb és legidősebb rendezője, előbbi mindössze 25, utóbbi pedig 83 éves.

A legjobb rövidfilm Simón Mesa Soto kolumbiai rendező Leidi című filmje lett. Ebben a kategóriában Szőcs Petra is versenyben volt A kivégzés című munkájával.

A fesztiválon szereplő legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat a Party Girl című alkotás kapta. A második legjelentősebb, Un certain regard nevű programban vetített film rendezőtriója, Marie Amachoukeli, Claire Burger és Samuel Theis pénteken Ensemble (együttes) díjat kapott szekciójában, amelynek fődíját Mundruczó Kornél Fehér isten című filmjének ítélték oda pénteken.

Az idei seregszemlére 28 országból válogatott be filmeket a hivatalos programba Thierry Frémaux művészeti igazgató, köztük öt elsőfilmet és 15 női rendező munkáját. A filmek közül 18 versenyezhetett a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért. A zsűriben az Oscar-díjas Jane Campion mellett nyolc világhírű filmrendező és színész, köztük Willem Dafoe, Sofia Coppola és Gael García Bernal kapott helyett. Campion egyébiránt az első és mindmáig egyetlen női filmes, aki Arany Pálmát nyert. 1993-ban Zongoralecke című filmjével nyert Cannes-ban.

25 év után ismét a fesztivál vendége volt Meryl Streep, és megemlékeztek a 20 éve bemutatott Ponyvaregényről. Magyarországot Szőcs Petra és Mundruczó Kornél filmje mellett Kárpáti György Mór Provincia című diplomafilmje képviselte a Cinéfondation szekcióban. A fesztiválon életműdíjjal ismerték el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát.

A világ legjelentősebb filmes találkozójára 4580 újságíró akkreditáltatta magát, a fesztivállal párhuzamosan megrendezett filmpiacra pedig 12 000 szakmai érdeklődőt vártak a francia tengerparti városba, amelynek lakossága az elmúlt 12 napban 70 000-ről 200 000-re duzzadt.

A fesztivál tegnap ért véget.

(MTI)



Kapcsolódó