13 kisjátékfilm nyert a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázatán


Ma délben közzétette honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a 2014-es Huszárik Zoltán-pályázat nyerteseinek listáját.

A Médiatanács csütörtöki ülésén bírálta el a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Huszárik Zoltán-pályázatát, amelyekben a kisjátékfilmekre 81,6 millió forintot ítéltek meg. A 13 kisjátékfilmet 2015. december 31-ig kell elkészíteni. A pályázati kiírás feltétele volt, hogy a nyertes filmalkotásoknak 2016. december 31-ig nevezniük kell nemzetközi vagy hazai filmfesztiválokra.

A pályázati eredmények

A megtört szív címmel kisjátékfilmet forgat Rudolf Péter egy esküvője előtt megmérgezett, bohém szívtipróról. Oláh Kata filmje egy sakkversenyen játszódik, Dobronay László filmjében egy jó módú úriember és egy hajléktalan karácsony előtti különös találkozását meséli el.

A kisjátékfilmes pályázat révén készül kísérleti produkció a Bharatanatyam nevű, dél-indiai klasszikus táncművészet használatával, a 80-as években indiánosdit játszó iskolásokról és az 50-es évekbeli magyar urbanizált társadalomról is, amelynek szereplői – egy négy éves kislányt kivéve – arctalanok. Egy idős házaspár történetét is megfilmesítik, akik sok év tétlenkedés után kezükbe veszik életük alakítását.

A Donkey Jote című nyertes alkotás főszereplője egy ejtőernyős, aki egyre merészebb helyekről ugrik le. Legújabb rekordkísérletének célja, hogy a Hősök terén landoljon egy ünnepségen, ám végül egy tanyán ér földet, ahol egy bácsi éppen a szamarát készül eltemetni.

Forgatnak kisjátékfilmet félszeg pályakezdő rajztanárról, aki a szünetekben képregényén dolgozik, amelyben az iskola szereplői elevenednek meg. Egy 7 év körüli kisfiú és a szobáját elfoglaló paparazzi barátságát, egy elvált szülők közt ingázó fiú küzdelmét, valamint egy iskolai kórus furcsa történetét is filmre viszik. A fonál című film betyár főszereplőjének szokatlan kalandja Erdélyben játszódik az 1820-as években.

A Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázatokon eddig 40 kisjátékfilmet támogatott összesen közel 247 millió forinttal.Kapcsolódó