Három díjat nyert a Szabadesés Karlovy Varyban


A nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjának a zsűrije Pálfi Györgynek ítélte a legjobb rendező díját és a különdíjat, emellett az Europa Cinemas zsűrije is a magyar versenyfilmet díjazta.

Rotterdam 2013

Tegnap este adták át a 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjait a cseh fürdővárosban. Pálfi György a zárógálán személyesen vette át a legjobb rendező díját és a zsűri különdíját is, utóbbi a rendezőt és Pusztai Ferenc producert együttesen illeti – közölte a Magyar Filmunió. A versenyprogramban idén 12 játékfilm indult, az ötfős nemzetközi zsűri elnöke pedig Luis Miñarro spanyol rendező-producer volt.

A Szabadesés a fesztivál hivatalos díjai mellett a mintegy 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte Karlovy Varyban. A díj jelentős előnyt biztosít a film forgalmazásakor a hálózat mozijaiban. Az Europa Cinemas Labelről moziüzemeltetőkből álló nemzetközi zsűri döntött.

Pálfi György legújabb rendezése a Szabadesés című film a KMH Film és a Popfilm gyártásában, a dél-koreai Jeonjou International Film Festival, a francia Sciapode, a magyar Vision Team és az Origo Film Group koprodukciójában készült. A Szabadesésben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. A film főszereplője Molnár Piroska és Benedek Miklós, a további szerepekben Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás és Hegedűs D. Géza látható. A forgatókönyv Pálfi György és Ruttkay Zsófia közös munkája, a film operatőre Pohárnok Gergely volt.

Az idei Karlovy Vary filmfesztivál programját három magyar játékfilm és egy rövidfilm premierje is gazdagította. A nemzetközi közönség Pálfi filmje mellett először láthatta Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét. A díszbemutatókra a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával az alkotók jelenlétében került sor.

A Szabadesés magyarországi forgalmazója a Vertigo Média. Pálfi György legújabb filmje szeptember 25-től lesz látható országszerte a hazai mozikban.Kapcsolódó