Több mint 9000 euró gyűlt össze a kolozsvári filmraktár megmentésére


Véget ért az egykori RADEF-filmraktár megmentéséért, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál által kezdeményezett kampány. Közösségi támogatásokból 2328 euró gyűlt össze, egy romániai bank pedig 7000 euróval járul hozzá az épület átalakításához, vetítőtermek, műhelyszervezésre alkalmas termek, koncert- és kiállítótermek berendezéséhez.

Az elhagyatott kolozsvári filmraktár

Az összegyűlt pénz segítségével kialakítanak egy „élő teret, ahol szabadtéri kulturális rendezvényeket lehet szervezni” – olvasható a kezdeményezők közleményében. Az összeget takarításra, az épületegyüttes átalakítására, területrendezésre, kisebb park, illetve deszkás és kavicsos sétány kialakítására, az elektromos áram bevezetésére és a terület bekerítésére szánják.

A cél az, hogy a filmraktár „új pont lehessen Kolozsvár kulturális térképén, egyúttal kikapcsolódási helyként szolgáljon elsősorban az itt élő közösség számára”.

A tervek szerint a RomâniaFilm egykori raktára lesz az ország első filmmúzeuma. A filmraktár megnyitását augusztus 8-ára tervezik, ekkor kezdődik a három napos Colours of Cluj fesztivál.

A júniusi, 13. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ugyan véget ért, de a Mentsétek meg a gyöngyvásznat! (Salvaţi Marele Ecran!) nevű kezdeményezése folytatódik – a RADEF-raktár felújítása ennek az első lépése. (Több információ a kampányról itt.)


Korábbi képeink a filmraktárról:Kapcsolódó