Újabb Avatar-remake készül Kínában


Nagy dobásra készül a kínai filmipar, az ország saját 3D-s válozatát készül a mozikba vinni minden idők legnagyobb kasszasikerének, az Avatar című sci-finek.

Alianya

James Cameron 2010-ben bemutatott 3D-s fantasy szuperprodukciója eddig világszerte 2,8 milliárd dollár (643 milliárd forint) bevételt hozott, s több mint 50 milliárd forint értékű jegyeladással minden idők legnézettebb mozija volt Kínában is a közelmúltig, a Transformers című sorozat legújabb epizódjának forgalmazásáig.

A pekingi gyártó hétvégi bejelentése szerint a kínai Avatar forgatása 2015 májusában kezdődik, és a film premierjét 2016 végére tervezik Nanning városában, a Kuanghszi-Csuang autonóm terület székhelyén. A helyszínnek van jelentősége, hiszen a mozi alapjául szolgáló romantikus történetet a forgatókönyvírók a csuang nemzetiség kultúrájából kölcsönözték.

A remake a Pajnyiaoji címet kapta. Leegyszerűsített sztorijában egy csuang kisebbséghez tartozó, Guka nevű fiatal férfi a varázserővel rendelkező ruházat (pajnyiaoji) keresése közben legyőzi a csuangokat rettegésben tartó gonosz sárkányt. A népi monda a kínai szellemi kulturális örökség része.

A gyártók nevében Csao Szung, a Beijing Chinese Century Media vezérigazgatója annyit már elmondott, hogy a filmkészítők, illetve az utómunkálatokat végzők csapatában ott lesznek az Avatar és a Karib-tenger kalózai filmek speciális effektjeinek szakemberei, a filmírók közé pedig meghívták a Terminátor 2 és az Így neveld a sárkányodat amerikai animációs film kipróbált gárdáinak tagjait.

„Csapatunk célja – mondta Csao a bejelentés alkalmával -, hogy a Pajnyiaojivel, vagyis e keleti, hős- és romantikus fantáziafilmmel méltó versenytársává váljunk az Avatarnak.” A készítők abban reménykednek, hogy művük megállja a helyét a nemzetközi filmpiacon is, és „méltó képviselője lesz a klasszikus kínai kultúrának”.

(MTI)Kapcsolódó