Két film készült a varsói felkelés 70. évfordulójára


Két filmet is készített Jan Komasa lengyel rendező a varsói felkelés kitörésének 70. évfordulójára: A varsói felkelés című dokumentum- és A város 44 című játékfilmet.

Eltérő műfajuk ellenére közös a két filmben, hogy a legmodernebb technika segítségével, szuggesztív módon rekonstruálják a háborús valóságot, a korabeli harcoló várost, a felkelők és a lakosok mindennapjait. A varsói felkelés című dokumentumfilm ezt korabeli filmhíradók felhasználásával teszi.

A város 44 című alkotásban 3500-an működtek közre, a film költségvetése több mint 9,5 millió euró (csaknem 3 milliárd forint) volt, a speciális vizuális effektusokról a hollywoodi Richard Bain gondoskodott. A film bemutatóját a varsói nemzeti stadionban tartják több tízezer ember előtt a felkelés évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hét közepén.

Mindkét filmről elmondható: annak ellenére, hogy van konkrét sorsokra épülő cselekményük is, nem a személyes történetek bemutatása miatt megrázóak.

A közös vonás az is, hogy a filmek gyártása a Lech Kaczynski volt államelnök kezdeményezésére létrehozott, az idén tízéves Varsói Felkelés Múzeumához kötődik.

A két film rendezője, Jan Komasa a magyar mozinézők előtt sem ismeretlen: Öngyilkosok szobája című, Lengyelországban nagy visszhangot keltett filmjét 2012-ben a XVIII. Lengyel Filmtavasz keretében vetítették Budapesten.

A varsói felkelést 70. évvel ezelőtt, 1944. augusztus 1-jén robbantotta ki a Honi Hadsereg, a londoni lengyel emigráns kormány fegyveres szervezete. A szovjet Vörös Hadsereg nem sietett a német megszállás ellen felkelők segítségére, így a véres küzdelem két hónap után elbukott.

(MTI)Kapcsolódó