Versenyfilmek a 11. Cinefesten


20 egészestés játékfilm, 13 dokumentumfilm, 33 kisjáték- és kísérleti rövidfilm, valamint 18 animációs film száll versenybe a 11. Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon. A szervezők ma tették nyilvánossá a szeptember 12. és 21. között megszervezendő miskolci fesztivál versenyfilmjeinek a listáját.

A nagyjátékfilmes kategóriában a Karlovy Varyban bemutatkozott, Reisz Gábor rendezte VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Miklósy Zoltán Mannieggs – Egy kemény tojás bosszúja című, másfél órás, animációs munkája, valamint Kerékgyártó Yvonne Free Entry című Sziget-filmje versenyez. A dokumentumfilmes mezőnybe ezzel szemben egyetlen magyar alkotás került: a Dr. Lala című portréfilm egy „bohócdoktorról” szól.

Az animációs filmek versenyébe három magyar alkotás került be: Felvidéki Miklós Röpíts el a Holdba, Varga Petra Vannak szomszédaim, valamint Ruska László és Ringeisen Dávid közös munkája, a Papírvilág.

A Dazoo.com idén is nevét adta a rövidfilmes válogatáshoz. Benne van többek közt Milojev Zsanett Vénusz átvonulása, Nagypál Orsi Kispárizsa és Hörcher Gábor Ricsije. Breier Ádám idén kubai színekben indul a negyedórás Hullámokkal, és versenyez a budapesten élő, aradi származású Cristina Groșan Vakáció a tengerparton című filmje is, amely a Sarajevo City of Film projekt keretében készült.

Idén két román produkció is került a válogatásba: Alexandru Căpătoiu Objects in Mirror Are Closer than They Appear című, első nagyjátékfilmje – amely korábban Kolozsváron, Jerevánban, Koszovóban és a Duna-deltában megszervezett Anonimul fesztiválon versenyzett –, illetve a Doru Nițescu írta és rendezte Carmen, amely fesztiválkörútját áprilisban, Pekingben kezdte.Kapcsolódó