Tíz városban lesz ősszel Filmtettfeszt


Október 2. és 5. között szervezi meg a Filmtett Egyesület a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok 14. kiadását. A rendezvénysorozathoz további három város csatlakozik: Kézdivásárhely, Kovászna és Beszterce.

A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok központja hagyományosan a kolozsvári Győzelem/Victoria mozi lesz, ahol október 2-án kezdődik a fesztivál. Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán három-három napos program várható (október 3. és 5. között), Szebenben, Nagybányán és Besztercén pedig október 4-én és 5-én lehet majd friss magyar filmeket nézni.

A műsor ugyanis az elmúlt év legjobb magyar filmjei közül válogat – köztük lesz például A berni követ (r. Szász Attila) és a Couch Surf (r. Dyga Zsombor) –, valamennyit premierként láthatja az erdélyi közönség. A programból nem hiányozhatnak a dokumentum-, animációs és kisjátékfilmes válogatások sem. A legkisebbeket rajzfilmvetítésre, a (kis)kamaszokat ifjúsági filmre hívjuk moziba, és idén is hangsúlyt fektetünk az erdélyi filmalkotásokra.

A meglepetés kísérőprogramokat, a filmek teljes listáját és a fesztivál programját szeptember közepén tesszük közzé.

A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok továbbra is filmszemle jelleggel működik, ám a Sárga Csikó Díj átadására idén is sor kerül: az október 2-án 18 órakor kezdődő kolozsvári nyitógálán – Durst György és Buglya Sándor után – egy harmadik olyan filmproducer fogja átvenni, aki az elmúlt években jelentősen támogatta az erdélyi magyar filmesek munkáját. Maga a trófea idén új alakot öltött, Koncsag Ádám szobrászművész készítette.


Szervezőpartnereink: Csíki Székely Múzeum (Csíkszereda) Teleki Magyar Ház (Nagybánya) Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ, Nagyszebeni Református Egyházközség (Nagyszeben) Metrion Egyesület, Partiumi Keresztény Egyetem, PKE Képzőművészet Tanszék, Partiumi Magyar Művelődési Céh (Nagyvárad) Kónya Ádám Művelődési Ház, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület (Sepsiszentgyörgy) Bibliofil Alapítvány, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár (Székelyudvarhely), Városi Művelődési Ház (Kovászna), Vigadó Művelődési Ház (Kézdivásárhely), Groupseven Kulturális Egyesület (Beszterce).Kapcsolódó