A legrangosabb skandináv filmdíjra jelölték A nimfomániást


A Nordic Council Film Prize öt jelöltje között van Lars von Trier filmje, amelynek rendezői változatát a napokban mutatják be a velencei filmfesztiválon – adta hírül a Film New Europe.

A jelöltek között van a norvég Eskil Vogt játékfilmes debütje, a Blind, és az izlandi Benedikt Erlingsson Lovak és emberek (Of Horses and Men) című filmje is. Svédország és Finnország részéről a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára is nevezett alkotások kerültek be a válogatásba: a finn Pirjo Honkasalo rendezte Concrete Night és Ruben Östlund svéd rendező Force Majeure (Turist) című filmje.

„Az öt jelölt a kortárs északi film krémjét képviseli – az emberi érzelmek és a természeti erők bemutatása ezekben a filmekben meglepő változatosságot mutat” – értékeli Patri Kemppinen, a díjat felajánló, oslói Nordisk Film & TV Fond vezetője.

A filmeket levetítik a Nordic Film Weekend keretében, október 25–26-án a norvég fővárosban, a nyertes kilétét pedig pedig október 29-én jelentik be a Nordic Council stockholmi ülésén. Az elismeréssel 47 000 euró pénzjutalom is jár.Kapcsolódó