Öt éves a CineClassics


Magyar klasszikusok, filmes mesterkurzusok, portréfilm- és könyvbemutató – idén ötödször szervezi meg filmtörténeti programsorozatát a miskolci CineFest.

Pénteken kezdődik, és 21. között zajlik Miskolcon a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál. Az elsősorban friss filmalkotásokra szakosodott rendezvénysorozat 2010 óta ad otthont filmtörténeti válogatásnak is.

A válogatás egyik idei büszkesége a 80 éves Meseautó vetítése. A filmet a forgatás helyszínén, a lillafüredi Palota Szállóban vetítik Kurutz Márton filmtörténész bevezetőjével. A szervezők a 100 éve született Tolnay Klári emléke előtt tisztelegnek egy portrékönyv bemutatójával, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjainak installációjával és az Egy csók és más semmi című klasszikus vetítésével.

Szintén 100 éve született Orson Welles – a fesztiválon kiderül, hogy az ő életművében is lehet találni magyar vonatkozást: A halhatatlan történet (Histoire immortelle) című 1968-as Karen Blixen-adaptáció létrejöttében fontos szerepet játszott Oja Kodar (Pálinkás Olga) színésznő. A filmet szeptember 20-án vetítik.

Lesz portrékönyv-bemutató és portréfilm-premier is az idén 80 éves Sára Sándorról, továbbá egy retrospektív vetítés is – ígérik mai közleményükben a szervezők.

A program három mesterkurzust foglal magába, amelyek közül csak kettő előadójának a kilétét hozták nyilvánosságra („a harmadik meglepetés” – áll a közleményben). Szeptember 13-án, szombaton Valdís Óskarsdóttir vágó, Thomas Vinterberg, Gus Van Sant, Ryan Gosling és Michel Gondry BAFTA-díjas alkotótársa tart mesterkurzust, szeptember 18-án, csütörtökön pedig Pedro Almodóvar operatőre, a Jameson CineFest idei zsűrielnöke, Alfredo Mayo tart előadást.


A CineClassics részletes programja


A CineClassics védnöke az Oscar-díjas Szabó István, fókuszában magyar vagy magyar származású világnagyságok állnak. Programjain részt vett az elmúlt években az Oscar-díjas Kevin Macdonald (az Oscar-díjas, miskolci származású Emeric Pressburger unokája), David Korda (Korda Zoltán fia, Sir Alexander Korda unokaöccse), foglalkozott többek közt az Oscar-díjas Trauner Sándor díszlettervezővel, a 70 éves Casablancával (melyet az Oscar-díjas Kertész Mihály rendezett), 2011-ben, a magyar filmszakma átalakulása idején Szőts István művészetével és a magyar filmművészet védelmében írott röpiratával, valamint az aradi születésű angol filmproducerrel, Gabriel Pascallal.Kapcsolódó