Orson Welles-vetítés a Cinefesten


Kevesen tudják, hogy Orson Welles élet- és alkotótársa az 1960-as évek közepétől haláláig a magyar-horvát származású Oja Kodar volt, azaz Pálinkás Olga, akit a filmtörténet egyik legnagyobb rendezője 1961-ben Zágrábban, A per forgatásán ismert meg. Vetítés szombaton a CineClassics sorozatban.

Orson Welles és Pálinkás Olga együttműködésének eredményeképpen két film – A halhatatlan történet és a H, mint hamisítvány – készült el, és számos befejezetlen, de még töredékeiben is lenyűgöző filmrészlet. A pár egyszer, 1968-ban Budapesten is járt – a dán írónő, Karen Blixen Álmodók című novelláját filmesítették volna meg. A film, mint Welles olyan sok projektje, nem valósult meg, de néhány percnyi részlete a programon látható lesz.

A CineClassics workshopja az 1915 májusában, azaz éppen 100 éve született zseni, Orson Welles „magyar kapcsolatával” és a Karen Blixen által inspirált filmtervekkel foglalkozik. Részt vesz rajta Welles első asszisztense, Olivier Gérard és a programban szerepel, mégpedig magyarországi ősbemutatóként, a Jeanne Moreau és Welles főszereplésével készült Blixen-adaptáció, A halhatatlan történet is – Welles egész Blixen-sorozatot tervezett, melyből végül csak ez valósult meg. A vetítést követő beszélgetésen Báron György, Olivier Gérard, Morten Henriksen, ritkán látható filmrészletek idézik fel Wellest és két erős és tehetséges asszonyhoz, Oja Kodarhoz és Karen Blixenhez fűződő kapcsolatát – áll a szervezők közleményében.


Szeptember 20., szombat, 14:00
Miskolc, Művészetek Háza, Béke terem

14:00–14:20 Olivier Gérard bevezetője

14:20–15:20 A halhatatlan történet (1968, 59 perc)

15:20–16:30 Báron György, Olivier Gérard és Morten Henriksen beszélgetése, filmrészletekkelKapcsolódó