A Szerelempatak és az Ítélet Magyarországon az Astra műsorában A Szerelempatak és az Ítélet Magyarországon az Astra műsorában

A Szerelempatak és az Ítélet Magyarországon az Astra műsorában

A közép- és kelet-európai régió hétköznapi drámáiról, a rendszerváltások hatásairól, etnikai konfliktusokról és háborús „sebekről” beszél az Astra Filmfesztivál idei válogatása. Október 6. és 12. között Szebenben, a Közép- és kelet-európai filmek szekcióban, levetítik Sós Ágnes Szerelempatakát és Hajdu Eszter Ítélet Magyarországon című filmjét is – közölték ma a szervezők.

Kép a Szerelempatak című dokumentumfilmből

A két magyar alkotáson kívül, a rendező jelenlétében vetítik a közelmúlt kijevi eseményeit feldolgozó Majdan című Sergei Loznitsa-filmet, amelynek nemzetközi premierje az idei cannes-i filmfesztiválon volt. Film és valóság kapcsolatát vizsgálja a török Kismet (r. Nina Maria Paschalidou), amely meglepő felfedezéseket tesz a szappanoperáknak az arab és a balkáni világra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Orosz film fog mesélni vidéki emberekről, akik véradásból élnek (Blood, r. Alina Rudnitszkaja), egy másik pedig egy orosz hölgy és egy abháziai miniszter romantikus kapcsolatának társadalmi és politikai hatásait kutatja (Domino Effect, r. Pjotr Roszolowszkij, Elwira Niewiera). Ugyanez a régió, ugyancsak politika: választások a Dnyeszteren Túli Köztársaságban a PMR (r. Meelis Muhu) című dokumentumfilm alkotói látták.

Kép a PMR című dokumentumfilmből

A válogatásba egy bolgár film is belekerült: az Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (r. Vesela Kazakova, Mina Mileva) című filmet a legjobb rendező és a legjobb dokumentumfilm díjára jelölte a Bolgár Filmakadémia, végül mégis kitiltották a versenyből, ami nagy felháborodást keltett a helyi szakmában. Az alkotás egy bolgár animációsfilm-rendező portréját rajzolja meg, kitér annak a titkosszolgálathoz fűződő kapcsolatára is. A filmet rendezője jelenlétében vetíti a szebeni fesztivál.

„Közép- és Kelet-Európa, jellegének köszönhetően mindig is Európa egy másik arca volt. Vannak olyan történetek és témák, amelyek tartalmukon túl egyfajta létezési mód megfogalmazásaként is értelmezhetőek. E dokumentumfilmek szinte minden témája származási helyük sajéétos kontextusában gyökerezik. A Közép- és kelet-európai filmek szekció filmjei egyrészt témáik, másrészt filmes megközelítési módjuk miatt kerültek a válogatásba” – nyilatkozta az Astra Filmfesztivál igazgatója, Dumitru Budrala.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat