Dokumentumfilmek a 14. Filmtettfeszten


Nyolcvanasok régmúlt szerelmei, hagyományos gyógymódok, egy egykori titkosszolgálati tartótiszt visszaemlékezései,  egy bohócdoktor és egy csodaparipa – öt kiváló dokumentumfilm az október 2. és 5. között 10 erdélyi városban megrendezendő, 14. Filmtettfeszt Magyar Filmnapokon. A belépés ingyenes.

Varga Ágota A tartótiszt című dokumentumfilmjében először szólal meg egy egykori tartótiszt, akinek a Kádár-korszakban, évtizedeken át a kezében összpontosult az összes olyan titkosszolgálati szál, ami a katolikus egyházat átszőtte. A szembesítés módszere és a kendőzetlen párbeszéd hiteles képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeiről és a végrehajtás módszereiről. Vetítési helyszínek és időpontok itt.

Két nemzetközi fesztivál díjával a háta mögött érkezik a Filmtettfesztre a Dr. Lala. Halász Glória filmjének főszereplője az elmúlt 12 évben közel 100 000 nagybeteg gyerek arcára varázsolt mosolyt. A másfél éven keresztül készült, egyszerre szórakoztató és megható, kreatív dokumentumfilmben a szarkasztikus humorú Dr. Lala küzdelmét és hivatásán keresztül számos beteg gyermek, kis hétköznapi hős történetét ismerhetjük meg. További részletek és vetítési időpontok itt.

Filmtettfeszt 2014

Akárcsak az előbbi két alkotás, Ferenczi Gábor Overdose – Vágta egy álomért című munkája is erdélyi premierként kerül a vetítővásznakra. A verhetetlennek tartott magyar versenyló, a címszereplő Overdose történetét meséli el: egy felvidéki magyar acélkereskedő 2000 guineát fizet egy csámpás csikóért, amely egy évvel később már a 200-szorosát éri, és a világ leggyorsabb lovai között emlegetik. Overdose a remény szimbólumává lesz, nyomában nem várt kollektív érzelmek támadnak, és keverednek egyéni, nemzeti és üzleti érdekekkel. A kamera négy évig, ritkán látott közelségből figyeli a magyar csodalovat és csapatát. Részletek itt. A Filmtett kritikája itt.

Magyarországi rendező Erdélyben forgatott filmje a Szerelempatak. Sós Ágnes mitikus hegyvidéki környezetbe helyezi apró élettörténeteit: öregek mesélnek ízes helyi tájszólásban és gyakran metaforikus szóhasználattal fiatalkoruk szerelmeiről, szexuális élményeiről s az azokhoz kapcsolódó, ma már sokszor ismeretlen hagyományokról és szabályokról. Információk és vetítési időpontok itt. A Filmtett kritikája itt.

A válogatás egyetlen „teljesen erdélyi” darabja a székelyudvarhelyi Szabó Károly és Pakot Mónika filmje: a Ha nem használ, nem is árt… tavaly nyáron forgott 19 udvarhelyszéki faluban. Az alkotók gyógynövényekről és azok hatóerejéről kérdezték a helyieket. A beszélgetések során élettörténeteket, szokásokat és hagyományokat találtak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a „burjánok” gyógyító erejéhez. Többet a filmről és a vetítések kezdetéről itt.

A fesztivál teljes műsora itt. A filmeket román vagy angol felirattal vetítjük. A belépés minden vetítésre és közönségtalálkozóra ingyenes.Kapcsolódó