Száz éve született Tolnay Klári


100 éve született az ezerarcú színésznő, Tolnay Klári. Ő játssza a női főszerepet többek közt az Ágrólszakadt úrilány című vígjátékban, és ő szólaltatja meg a madarakat óvó tündért a Vili, a verébben – a 14. Filmtettfeszt e két film vetítésén kívül Góg Laura Tolnay 100 című portrékötetének a bemutatójával tiszteleg Tolnay Klári emléke előtt.

14. Filmtettfeszt 2014 – Tolnay 100

Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A centenárium évében, 2014-ben megjelent, 232 oldalas, 100 fotóval illusztrált, keménytáblás könyv egyszerre emlék- és portrékötet.

„Egy színpadi alkotás örökkévalóságáról beszélni annyi, mint üvegcsébe zárni a pillanatot, egy emberi gesztust, egy szemvillanást, egy mosolyt. Konzerválni a pillanat illanó varázsát. Tolnay Klári úgy vélte, hogy a színészt színpadi alkotása múlandóságáért az emberábrázolás kiváltsága kárpótolja. No meg az a közönséggel megteremtett személyes interakció, mely a színházat minden este különleges és egyedi élménnyé varázsolja színész és néző számára egyaránt. Amikor Tolnay Klári jelenségéről beszélünk, az egyéniség, az intellektus és a törékeny, apró testbe zárt sugárzás hármasáról szólunk. Olyan kisugárzásról, mely nagymamák és unokák, férfiak és kamasz fiúk kedvencévé tette és teszi ma is azt a színésznőt, aki a háború előtti sztárkorszakot követően is sztár maradt, végig 64 éves pályafutása folyamán. Sztár a szó legnemesebb értelmében: valódi emberábrázoló művész csipetnyi huncutsággal, vagánysággal meghintett ösztönös eleganciával, tekintetén átsugárzó értelemmel és varázslatos mosollyal kevesebb” – vallja a szerző, Góg Laura.

14. Filmtettfeszt 2014 – Tolnay 100

A könyvet a szerző jelenlétében mutatja be Virginás Andrea filmesztéta.

A bemutató helyszínét 10 plakát díszíti: olyan filmeké, amelyekben a legendás magyar színésznő főszerepet alakított.

Az október 3-án, pénteken, a Sapientia EMTE új kolozsvári székházában, 17 órakor kezdődő eseményt az Ágrólszakadt úrilány című 1943-as, magyar, romantikus vígjáték vetítése követi. A film érdekessége, hogy Borsafüreden forgott, női főszerepét természetesen Tolnay Klári alakítja.Kapcsolódó