Ma kezdődik a 14. Filmtettfeszt!


4 nap, 20 egészestés játék-, dokumentum- és animációs film, számos rövidfilm, minden eddiginél több közönségtalálkozó és meglepetésrendezvények – keződik a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok 14. kiadása Kolozsváron. Holnap 9 további városban is indul a fesztivál. Részletes program itt.

A fesztivál hagyományos módon az elmúlt egy év legjobb magyar filmjeiből válogat, a filmek – kevés kivétellel – erdélyi premierként jutnak el a nézőkhöz. A filmeket java részt román, kevesebbet angol felirattal vetítünk. A belépés minden vetítésre és kísérőprogramra ingyenes.

14. Filmtettfeszt 2014 – Kezdődik!

Ma délután 5 órakor kezdődik a megnyitó. Az ünnepség keretében sor kerül a Sárga Csikó Díj átadására – idén az Inforg Stúdió vezetője, Muhi András a díjazott. További részletek itt.

A fesztivál nyitófilmje A berni követ. A vetítés után a Filmtettfeszt vendége lesz Kolozsváron a film rendezője, Szász Attila és forgatókönyvíró társa, Köbli Norbert. A megnyitót követő közönségtalálkozón bemutatkozik a Magyar Média Mecenatúra program is, amelynek keretében A berni követ anyagi támogatást kapott, és amely idén ősztől nyit az erdélyi filmesek felé is. Részletek itt.

Az est második filmje a Dyga Zsombor rendezte, Couch Surf című szkeccsfilm:  minden epizód története kapcsolódik valamilyen formában egy kanapéhoz, ahogy azt a cím is jelzi. A vetítés után Iványi Petra producer enged bepillantást a nézőknek a színfalak mögé, illetve ismét lehet faggatni Köbli Norbertet, aki ezt a filmet is jegyzi forgatókönyvíróként.


Kolozsvári események:

  • a további közönségtalálkozók vendégei: Sós Ágnes (Szerelempatak), Kerékgyártó Yvonne, Kastner Judit, Bacskai Brigitta (Free Entry), Ferenczi Gábor (Overdose), Reisz Gábor, Ferenczik Áron, Berkes Juli (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan), Herczeg Attila, Csurgó Csaba (Megdönteni Hajnal Tímeát), Halász Glória, Balogh László (Dr. Lala), Pálfi György, Lemhényi Réka (Szabadesés)
  • Tolnay 100 – könyvbemutató, mini-plakátkiállítás és vetítés a Tolnay Klári-centenárium alkalmával – minden részlet itt
  • egy kis alternatív erdélyi filmtörténet: 9 es terv az űrből meglepetésvendéggel – lásd itt

További események:

  • Székelyudvarhely: Némafilmsztárok arcképcsarnoka, autósmozi és Dr. Lala közönségtalálkozó (a pénteken, 19 órakor kezdődő vetítés után)
  • Nagyvárad: Gyerekkuckó vasárnap délelőtt – részletek itt
  • Csíkszereda: közönségtalálkozó a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjével, Reisz Gáborral pénteken, a film 20 órakor kezdődő vetítése után
  • Sepsiszentgyörgy: közönségtalálkozó a Dr. Lala rendezőjével és főszereplőjével szombaton, a film 19 órakor kezdődő vetítése után

Mit nézz a 14. Filmtettfeszten?Kapcsolódó