Öt erdélyi film jutott az Alter-Native versenyébe


Az előzsűri 52 alkotást talált érdemesnek arra, hogy bekerüljön a 22. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 11 órás versenyprogramjába. A filmek közül 5 Erdélyben készült, egyikük a Filmtett idei alkotótáborában. A programban további 8 magyar film szerepel.

Erdélyi magyar film Moldovai Katalin After Season, Ugron Réka Amit gondolok az egészről, Lőrincz Lóránd Borica, valamint Szőcs Petra Kivégzés című filmje. Fazekas Gyöngyi Saudade című, két eltávolodott nővér skype-os párbeszédét elmesélő filmje a Filmtett idei alkotótáborában készült, ez az első versenyszereplése. Ezen kívül lesz még egy erdélyi témájú animációs film a versenyprogramban: a Szilágyi Varga Zoltán rendezte Egy jókedvű örmény temetése.

A novemberi fesztiválon látható lesz Szirmai Márton, Hartung Attila, Ulrich Gábor, Erdélyi Dániel egy-egy rövidfilmje, Kárpáti György Mór Cannes-ban bemutatott Provinciája, valamint Borsody István és Kiss Sándor Egy kéz élete című közös munkája.


A beválogatott filmek teljes listája megtekinthető a Maros megyei MADISZ weboldalán, a www.madisz.ro-n.


Az előválogatás során a Durst György producer, Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Tóth Orsolya producer, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem óraadó tanára alkotta ítélőbizottság 601 kisfilmet nézett végig múlt héten, a 724 benevezett alkotásból ugyanis végül ennyi jutott el a szervező Maros megyei Madiszhoz – közölték a szervezők. A versenybe szánt rövidfilmek 48 országból érkeztek. A legtöbb, szám szerint 82 alkotást Spanyolországból küldték, Németország második a sorban 81 kisfilmmel, Franciaországból 55 rövidfilm érkezett, Iránból 36, Magyarországról 33, Romániából pedig 30.

A nagydíjért versengő alkotások 18 országot képviselnek: 9-et Romániából küldtek be, 8 Magyarországról érkezett, Spanyolországot, Németországot és Iránt pedig 4-4 kisfilm képviseli majd a november 5-e és 9-e között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló fesztiválon.
Kapcsolódó