Másodszor indul a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért Moldova Köztársaság


Igor Cobileanski La limita de jos a cerului (The Unsaved) című filmje képviseli idén Moldova Köztársaságot az Oscar-hajszában. Korábban csak 2013-ban volt olyan film az országban, ami megfelelt az amerikai filmakadémia követelményeinek, Adrian Popovici Toţi copiii Domnului (All God's Children) című filmje.

Igor Cobileanski: La limita de jos a cerului (The Unsaved)

Igor Cobileanski filmje versenyzett Karlovy Vary, Varsó, Kijev és Cottbus nemzetközi filmfesztiváljain, az utóbbin elnyerte a nemzetközi kritikusszövetség (FIPRESCI) díját.

A történet főszereplője egy Viorel nevű drogüzér, aki Moldova egyik isten háta mögötti kisvárosában éldegél. Legjobb barátja repülős kaladra próbálja elcsalni, anyja nyaggatja, hogy keressen magának egy rendes munkahelyet, álmai asszonya pedig lelép a börtönből éppen szabaduló szeretőjével. Viorel eldönti, hogy rendbe szedi az életét, azonban nem egyértelmű, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni.

Idén rekordszámú, 83 ország filmjét nevezték a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Romániát Cristian Tudor Jiurgiu Japán kutyája, Magyarországot Mundruczó Kornél Fehér istene képviseli a versenyben. A díjátadó gálát 2015. február 22-én tartják Los Angelesben.Kapcsolódó