A magyar filmkritikusok a VAN valamit díjaznák


A múlt héten megrendezett első Magyar Filmhéten nem osztottak ugyan díjat – a Filmalap februári díjkiosztó gálát ígért –, a hvg.hu kezdeményezésére azonban a magyar filmes szakújságírók szavaztak, és „kiosztottak” egy fiktív Arany Toldi-díjat.

A nyertes 9 szavazattal Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje lett, hiszen a Filmtett szerkesztője, Jakab-Benke Nándor szerint „generációnk maximálisan tud empatizálni a csetlő-botló, kelet-európai Woody Allenként tébláboló és hadaró főhőssel, aki még harmincas évei elején is alig (vagy egyáltalán nem) tudja, hogy mit akar, hova tart, jobb híján szülei körül gravitál”.

A második helyezett 5 szavazattal Zomborácz Virág Utóélete, főképp mert „világa nagyon cinikus és pikírt, minden karakter okot ad arra, hogy jól ki tudjuk őket nevetni helyenként, viszont kisebb-nagyobb hibáik és gyengeségeik ellenére mindegyik szerethető a maga nemében” – írta Veres Szilárd, A hetedik sor közepétől.

A harmadik helyen holtverseny alkult ki a Fehér isten és a Szabadesés között. Előbbi kapcsán Kovács Gellért kollégánk így fogalmazott: „Véletlenül se hibátlan, ám kutyásként, s olyan mozinézőként, akit könnyen elragadnak az érzelmei, nagyon büszke vagyok Mundruczó Kornélra. Mert végre összehozott egy filmet, amely mindenkit érdekelt, s nem élt vissza a figyelemmel.” Pálfi György filmje a Prizma szerint rendezőjétől megszokott, „rendkívül kifejező, precízen megkomponált” képi világával „ezúttal is a székhez szegezi a nézőt, és az audiovizuális orgia simán feledteti a film – egyértelműen a rekordgyorsaságú gyártási időnek köszönhető – gyengébb pillanatait”.

A filmhéten bemutatott legjobb magyar filmek listáján a megszólított kritikusok szerint szerepelnie kell a Viharsaroknak, a Senki szigetének, A vizsgának, az Isteni műszaknak, valamint Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjének is.

A tegnap este közzétett, részletes lista és a szavazók villámkritikái itt olvashatók.Kapcsolódó