Jövő héten kezdődik a Primanima fesztivál


Az animáció nemzetközi világnapja, október 28-a és november 1-je között szervezik meg Budaörsön a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál harmadik kiadását. Az idén ötnaposra bővült fesztiválon több mint 100 diák és elsőfilmes alkotó munkáját vetítik. A fesztivál műsorában gyerekeknek szóló filmek és animációs műhelyek is lesznek. A helyszín a Jókai Mór Művelődési Központ.

A Primanimán vetítik először az Oscar-díjra is esélyes, varázslatosan szép brazil egészestés animációs mozit (A fiú és a világ / The Boy and the World); bemutatják a szlovákiai magyar kérdést feszegető, egyedülállóan kreatív animációs dokumentumfilmet is (Felvidék), továbbá kézműves műhelyfoglalkozások és koncertek várják az animációs film rajongóit – közölték ma a szervezők.

Rövidfilmes verseny: közel 100 kisfilm a világ minden tájáról

A fesztiválra idén több mint 400 nevezés érkezett. Ebből a szervezők közel 100 vadonatúj animációs rövidfilmet válogattak be a 2014-es versenyprogramba. A rövidfilmek között 34 elsőfilm, 37 diplomafilm és 23 vizsgamunka kerül bemutatásra. Itt látható többek között az idén a franciaországi Annecyban fődíjat kapó francia-dél-koreai film, az Egy férfi ül a széken (L’homme sur sa chaise), a lengyel-magyar Ducki Tomek sokszorosan díjnyertes rövidfilmje, a Fürdő (Laznia), valamint Bucsi Réka Arany Medve-jelölt diplomafilmje, a Symphony No. 42 is.

Gyermekfilmek versenye: 22 friss mesefilm

A rövidfilmek mellett délelőttönként gyermekeknek készült animációs kisfilmeket vetítenek. 22 magyar és külföldi kisfilm méretteti meg magát az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség által odaítélt díjért. A gyermekprogramban több fiatal magyar, cseh, angol, svájci, kanadai, orosz filmkészítő gyermekeknek készült meséje mutatkozik be. Látható lesz számos magyar animált versfilm is, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos diákjai készítettek, továbbá a Lázár Ervin meséjéből idén készült Bab Berci köve is. A legjobb gyermekfilmnek járó díjat az Oscar-jelölt filmrendező, M. Tóth Géza vezette KEDD Stúdió ajánlotta fel.

Egészestés animációs filmek: brazil mesefilm, szlovák animációs dokumentumfilm

A Primanimán vetítik Magyarországon először a nemzetközi fesztiválokat sorra taroló, A fiú és a világ (O Menino e o Mundo) című brazil animációs filmet. A film elragadóan szép mese egy kisfiúról, aki az apja keresésére indul a faluból a városba, és kiszakadva az idilli burokból felfedezi a Világot. A 80 perces mesefilm tobzódik a színekben és formákban. A film többek között megnyerte a legjobb egészestés filmnek járó Kristályt és a közönségdíjat az idei Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

Az idén debütált szlovák animációs dokumentumfilm, a Felvidék (Horná zem) a II. világháború után Magyarország és Csehszlovákia között végrehajtott erőszakos lakosságcseréről szól. A Felvidék fiatal rendezőnője, Vladislava Plančíková magyar származású nagymamájának történetébe ágyazza be filmjét. Ennek is köszönhető, hogy rendkívül érzékenységgel mutatja be mindkét oldalról az áttelepítések emberi életekre gyakorolt hatását. A dokumentumfilm különlegessége, hogy az élő felvételeket, interjúkat, archív anyagokat különleges animációs betétekkel ötvözi. A Felvidék az idén első alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon megnyerte a Mert szabadok vagyunk elnevezésű szekciót.

Rajzfilmes műhelyek

A foglalkozásokon az alkotókedvű gyerekek különféle optikai játékokat, pörgetős füzetet, pixillációs filmet, papírkivágásos animációt és tárgyanimációt készíthetnek. A műhelyben idén is Szabó Zsuzsanna bábanimátor és Vezsenyi Tamás rajzfilmkészítő lesz a gyerekek segítségére.

Idén immár harmadik alkalommal vesznek részt magyarországi és határon túli művészeti szakos diákok a fesztivál négynapos animáció-készítő workshopján, így többek között a nagyváradi Partiumi Keresztyén Egyetem képzőművészet tanszékének hallgatói, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmszakos és a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia animáció szakos diákjai.

Koncertek

Az vetítések után esténként a zenei koncerteké lesz a főszerep: az október 28-i nyitóesten a Kárpát-medencei és balkáni dallamokat közép-ázsiai és távol-keleti népek zenéivel vegyítő magyar formáció, azÚzgin Űver zenél. Pénteken, azaz október 31-én a markáns stílusú akusztikus zenét játszó Szeder muzsikál. Szeder-Szabó Krisztina, a négytagúzenekar énekes-gitáros-dalszerzője számaiban a francia sanzon, jazz és folk-elemek vegyülnek. A fesztiválon fellép a Tilos Rádió állandó lemezlovasa, Dj Sztyepp is.

A kezdetek óta a Primanima állandó fellépője a Lóci játszik formáció is, mely idén a Kimittube tehetségkutatón országos ismertsége tett szert. A Lóci játszikkal, azaz Csorba Lócival a színpadon az esti versenyfilmes programok előtt találkozhat a közönség.Kapcsolódó