Az Utóéletet és a Symphony no. 42-t díjazták a hétvégén Valladolidban


Zomborácz Virág Utóélet című filmjével az elsőfilmes szekció legjobb alkotásának járó díjat, Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációjával pedig a rövidfilmverseny fődíját nyerte el a spanyolországi fesztiválon.

A nemzetközi filmfesztivál szombat este zárta 59. kiadását. A gálaesten Zomborácz Virág személyesen vette át az első, illetve második rendezésekből válogató, Meeting Point elnevezésű szekció legjobb egész estés alkotásának járó díjat.

Bucsi Réka Symphony no. 42 című tízperces digitális rajzanimációja a rövidfilmverseny legjobbja lett, elnyerte az Arany Kalász Díjat.

Zomborácz Virág Utóélet című filmterve 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A KMH Film gyártásában és a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készült Utóéletben a mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. A fiú kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére lesz egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).

Bucsi Réka tízperces alkotása, a Symphony no. 42 című animációs film rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Az asszociációk által összefűzött rövid jelenetek környezetünk irracionális összefüggéseit hangsúlyozzák. A szürreális helyzetek ember és természet alkotta dolgok összhatásán alapszanak. „A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint” – vallja a film alkotója, Bucsi Réka.

A Symphony no. 42 világpremierje a berlini filmfesztiválon volt februárban, azóta számos nemzetközi filmfesztiválon vetítették és díjazták világszerte. Július végén a magyarországi mozik is műsorra tűzték a Frank (16) című angol vígjáték kísérőfilmjeként a Mozinet forgalmazásában.

(MTI)Kapcsolódó