Sevillában is nyert a Fehér isten


Mundruczó Kornél filmje elnyerte a legjobb európai koprodukciónak járó Eurimages-díjat a hétvégén zárult sevillai filmfesztiválon. Los Angelesben, Minszkben és Berlinben is díjaztak magyar filmeket.

Los Angelesben a helyi Magyar Filmfesztivál díjkiosztója zajlott a hétvégén: a legjobb filmnek járó kitüntetést A berni követ (r. Szász Attila), és Men Lareida magyar főszereplőkkel forgatott svájci filmje, a Viktória – A zürichi expressz nyerte el – közölte ma a Magyar Filmunió. A legjobb elsőfilm díját Bodzsár Márk Isteni műszak című fekete komédiája kapta, a legjobb operatőr díjával A berni követért Nagy Andrást méltatta a zsűri. A legjobb színésznő díját Farkas Franciska személyesen vette át a Viktória – A zürichi expressz című film főszerepéért, Csányi Sándor a Coming Outban nyújtott alakításáért a legjobb vígjáték-főszereplő díját, Kulka János pedig A berni követért a legjobb drámafőszereplő díját kapta. Varga Ágota A tartótiszt című dokumentumfilmjéért a Los Angeles-i Magyar Ház díját nyerte el. Az Alex Friedman Humanitárius díjat Daniel von Aarburg Magyarországon játszódó Carl Lutz című svájci filmje kapta meg.

A 14. Los Angeles-i Magyar Fimfesztivál a Laemmle’s NoHo7 moziban november 20-ig tart a Bunyik Entertainment szervezésében a Filmalap támogatásával, a műsoron 12 egész estés film, valamint rövid- és dokumentumfilmek.

Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a minszki nemzetközi filmfesziválon, a Berlinben megrendezett Interfilm rövidfilm-fesztiválon pedig a MOME-n végzett Ducki Tomek nyerte a legjobb animáció díját Laznie című, Lengyelországban készült alkotásával. A filmterveket bemutató Script Pitch program zsűrijének díját Osváth Gábor producer nyerte Paprazzi című rövidfilmtervével. A fesztivál keretében megrendezett Car Shorts rövidfilmes verseny fődíját Tóth Barnabás Újratervezés című alkotása kapta.Kapcsolódó