Két új dokumentumfilmen dolgozik Marius Theodor Barna


A román filmrendező, producer 2015-ben forgatja le a Lovesc, deci exist (I Hit Therefore I Am) és a Călugăriţele vrăjitoare (The Witch Nuns) című dokumentumfilmeket. Mindkettő kapott gyártási támogatást a Román Országos Filmközponttól, a CNC-től.

A két dokumentumfilm gyártója a Paradox Film. A Lovesc, deci exist címűt Barna 90 perc időtartamúra tervezi. A 25 darabos interjúsorozat az erőszak romániai társadalomban megjelenő formáiról fog szólni. A filmet 2015 áprilisában és júniusában, nagyjából 30 nap alatt forgatják Bukarestben és környékén. A forgatókönyvet Bogdan Ficeac írta saját, De ce se ucid oamenii című, 2011-ben megjelent könyve alapján. A film teljes költségvetése közel 200 000 euró, ennek 30%-át – 212 000 lejt – biztosítja a CNC. A Lovesc, deci exist utómunkáit valószínűleg jövő év végén fogják befejezni, a bemutató pedig 2016 tavaszára várható.

A Călugăriţele vrăjitoare című filmterv is előkészítési fázisban van – tudta meg a Film New Europe. A történet két apácáról szól, akiket boszorkányság vádjával elítéltek és felakasztottak 1714-ben, Ștefan Cantacuzino fejedelem parancsára. Cantacuzino felesége állítólag ugyanabban a pillanatban kapott furcsa rohamot egy templomban, amikor a a fejedelem elődjét, Constantin Brâncoveanut az ő áskálódásai nyomán felakasztották Konstantinápolyban. Hogy a politikai cselszövsről elterelje a figyelmet, Cantacuzino megvádolta az apácákra azzal, hogy megbabonázták a fejedelemnét. A forgatókönyvet Doina Ruşti írta, a film szintén egészestés terjedelmű lesz. A forgatás jövő nyáron kezdődik, a két operatőr Robert Cilincă és Sorin Gociu lesz. A teljes költségvetés ez esetben is kb. 200 000 euró, aminek 26%-át biztosítja a CNC. Az utómunkát 2016-ban tervezik befejezni.Kapcsolódó