Négy erdélyi alkotó filmje is versenyez a 18. Faludi filmszemlén


Fodor Zsuzsánna Hány halál…, Lőrincz Lóránd Borica, Moldovai Katalin Szezon után és Antal Szabolcs Szabadnap című rövidfilmje versenyez a 18. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén. Az összesen 48 filmből álló, 7 blokkra tagolt versenyprogram november 28–29-én lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zsűrielnök 10 év elteltével ismét Krzysztof Zanussi lengyel rendező lesz.

A fesztivál szerelem témában meghirdetett filmpályázatára 20 országból 116 nevezés érkezett, ezeknek több mint egyharmada került a versenybe. A Faludi szemlék hagyományához híven a zsűri az alkotásokat a közönséggel együtt tekinti meg, és a vetítéseket követően nyilvánosan megosztja az észrevételeit.

A zsűrielnök Krzysztof Zanussi tiszteletére két ritkán látott filmet vetít az Uránia: a Persona non grata és Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség című alkotásokat. A zsűri tagja lesz még Fekete Ibolya filmrendező, tőle a 2001-ben készített, Chico című filmet, illetve Nagy Viktor Oszkár rendező, akitől az Két világ közt című filmet láthatja a közönség. A filmszemle szakmai vezetője, Lázár Kovács Ákos esztéta is részt vesz a zsűri munkájában – közölték ma a szervezők.

Idén hatodik alkalommal fogja fotópályázat kísérni a Faludi akadémia kétnapos versenyét. A szintén a szerelem témára beérkezett 126 fotót Haris László fotóművész, Pályi Zsófia fotográfus, Vékás Magdolna fotóművész és tanár értékelte. A kiválasztott fotókból készült kiállítást november 28–30-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Uránia emeletén.

A versenybe nem került alkotásokat a pénteki napon 10:00-tól 15:20-ig, a Párbeszéd Házában lehet megtekinteni.

A fesztivál programja

A filmszemle a zsűritagok filmjeinek a vetítésein kívül ingyenesen látogatható.Kapcsolódó