Taroltak a fiatal magyar rendezők a hétvégén


Reisz Gábor VAN valami…-je négy díjat nyert Torinóban, Hörcher Gábor Drifter című dokumentumfilmje a legjobb elsőfilm díját kapta meg az IDFA-n, a Faludi Filmszemle kísérleti és animációs versenyének fődíját pedig Kocsis Alexandra és Kőszegi Tamás lebegő rinocérosza, a Vihar című rajzanimáció nyerte el. A film az idei Filmtett-alkotótáborban készült.

Négy díjat vittek haza a szombat este véget ért, 32. Torinói Filmfesztiválról a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan alkotói. Reisz Gábor diplomafilmje elnyerte a zsűri különdíját és a közönségdíjat, emellett a diákzsűri által a legjobb fogatókönyvnek megítélt díját, valamint a Torinoisette című újság olvasóinak a közönségdíját kapta meg. A VAN valami…-t október 30. óta játsszák a magyarországi mozik, eddig több mint 25 000-en váltottak rá jegyet.

Hörcher Gábor 72 perces filmjét, a Driftert az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál tüntette ki a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjával. A film főszereplője egy bakonyi, sváb–roma–magyar származású fiú, aki rally-versenyző akar lenni. A korábban Roma Rally munkacímen futó film aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről, és sajátos módon mutatja be helyzetüket. A dokumentumfilm forgatása közel 4 évig tartott, a filmtervet korábban már több nemzetközi szakmai fórumon díjazták, többek között Szarajevóban és Lipcsében is. A Drifter a KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült. Producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György. A filmet Becsey Kristóf és a rendező Hörcher Gábor fényképezte.

Kocsis Alexandra első filmje a Vihar, rendezőtársa, Kőszegi Tamás viszont korábban több diákfilmfesztiválon is szerzett díjat. A Vihar című rajzanimációs mese az első közös munkájuk. A 2014 nyarán, a Filmtett Workshop keretében készült, és kiválóan illett a fesztivál által meghirdetett, Szerelem témába.
Kapcsolódó