Kitiltanák Japánból Angelina Jolie-t


Angelina Jolie „rasszista”, ezért ki kellene tiltani az országból – mondják felháborodott japán nacionalisták a rendező-színésznő új filmje, az Unbroken apropóján. A film második világháborús történet, japán lágerekben sínylődő hadifoglyok drámája.

A tiltakozók szerint Jolie igazi „démon”, aki – ezúttal rendezőként jegyzett – filmjében etikátlanul mutatja be a fogolytáborok japán őreit.

A film adaptáció, az alapjául szolgáló életrajzot Laura Hillenbrand írta. Főszereplője Louis Zamperini, egykori maratoni futó, akiből háborús hős lett. Az igazi Zamperini és 10 társa repülőjét 1943 májusában lőtték le a Csendes-óceán fölött, Hawaitól délre, közülük nyolcan azonnal meghaltak. 47 nappal később egy japán hadihajó kereste a lezuhant repülő még használható alkatrészeit, ekkor találtak rá Zamperinire és a pilótára, Russel Allen Phillipsre. Zamperinit rendszeresen verték és kínozták fogva tartói, főképp egy Matsuhiro Watanabe nevű katona, akit a foglyok Madárnak neveztek. Zamperini idén júliusban, 97 éves korában hunyt el.

Az életrajzi kötet maga is kiverte a biztosítékot a japán nacionalisták körében, 2010-ben: felháborodtak, amiért a könyv szerint a japán börtönőrök válogatott kegyetlenkedéseknek tették ki a foglyokat, „megverték, égették, leszúrták, bottal agyonverték, lelőtték, lefejezték őket, orvosi kísérletek közben haltak meg, vagy kannibál rituálék során élve megették őket”.

Ugyanez a csoportosulás – a Történelmi Tényeket Hirdető Társaság – most Angelia Jolie ellen uszít, amiért megfilmesítette a történetet, amely szerintük „tiszta kitaláció”, a film „mindenféle hitelességet nélkülöz”, rendezője pedig „rasszista”. Petíciót fogalmaztak, aláírásgyűjtést indítottak a Change.org-on. Mostanig több mint 8000-en írták alá.

A kezdeményezésük erős nemzetközi visszhangot kapott, több emberjogi aktivista is kifejezte felháborodását, amiért úgy tűnik, Japán nem hajlandó felelősséget vállalni a második világháború idején elkövetett atrocitásokat, pedig számos visszaemlékezés és orvosi vallomás is bizonyítja, hogy megtörténtek. Az Asia Policy Point igazgatónője, Mindy Kotler például a The Telegraph kérdésére megerősítette, hogy „rengeteg tanúvallomás és kórboncnoki bizonyíték létezik arra, hogy a japán katonák kannibalizmust követtek el hadifoglyokon és japán katonákon is”.

(Mediafax)Kapcsolódó