Filmfesztivált alapítottak Nagyváradon


Február 1-jétől lehet majd nevezni az Oradea Filmfesztivál nemzetközi versenyébe. A rendezvényt október 15. és 18. között tartják a Cortina Digiplex moziban, a tervek szerint reggeltől estig, több teremben. Kísérőrendezvényként strandon fognak vetíteni és autósmozit szerveznek.

A fesztivál létrehozását Emil Sauciuc rendező és színművész kezdeményezte, a fesztivál Radu Vaida rendező lett. Az „open for all” jegyében bármilyen témájú produkcióval be lehet nevezni, mely az utóbbi 100 évben készült, s az sem akadály, ha díjnyertes munkákkal jelentkeznek készítőik – adta hírül az erdon.ro.

A nevezési díj értéke kategóriafüggő, 10 és 70 euró közötti.

A versenykategóriák:

  • 50 percet meghaladó játékfilm,
  • 50 percet meghaladó dokumentumfilm,
  • 1 perc és 50 perc közötti játékfilm,
  • 1 perc és 50 perc közötti dokumentumfilm
  • 1 perc alatti időtartamú alkotásokkal.

Kategóriánként egy-egy fődíjat osztanak majd ki, a díjak összértéke 12 000 euró.

A fikciós és a dokumentumfilmeket külön-külön, nemzetközi zsűri bírálja el, de hogy lesznek-e közöttük nemzetközi sztárok, azt egyelőre nem tudják a szervezők – írja a hírportál. – Egyelőre annyi biztos, hogy Radu Muntean rendező, Dan Chişu és George Mihăiţă színművészek, Copel Moscu rendező és Lucia Hossu-Longin műsorkészítő, valamint Radu Vaida is tagja lesz a két zsűri egyikének.

A szervezők tervei szerint a jegyárak olcsóbbak lesznek a szokásos mozijegy-áraknál. A fesztivált főleg közösségi portálokon fogják reklámozni. A szervezők szponzorokat keresnek, a rendezvény költségvetése ugyanis 20 000 és 50 000 euró – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.Kapcsolódó