Elhunyt Erkel András animációsfilm-producer


Hosszú, türelemmel viselt betegségben, 53 évesen elhunyt Erkel András animációsfilm-producer – közölte a család tegnap este az MTI-vel.

Erkel András a magyar és európai animációs filmgyártás meghatározó alakja volt. Frank Zappa, Michael Jackson, John Coates, Csupó Gábor és Varga Csaba mellett számos világszerte ismert alkotó- és előadóművésszel dolgozott együtt. A vezetésével készült tévé- és mozifilmek a legrangosabb nemzetközi díjakat nyerték el, a Berlini Ezüst Medvétől az Annecy Kristályig – olvasható a család közleményében.

Erkel András 1962-ben született Budapesten. 1988-ban Varga Csaba filmrendezővel megalapította a Varga Stúdiót, majd 1996-ban Londonban alapított stúdiót John Coates brit filmrendezővel.

Nemzetközi karrierje 1990-ben indult, A Simpson család egyik videoklipjében működött közre producerként. Televíziós producerként többek között az HBO, a Disney, a Warner Bros. és a National Geographic médiavállalatoknak szállított filmeket. Gyártott csatornaazonosító szpotokat is a Cartoon Network és a Minimax gyerekcsatornának.

Produceri tevékenysége mellett 2005-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanított. Szintén 2005-től a Baestarts Stúdió vezetője volt.

Számos filmszakmai szervezetben vállalt tevékenységet. 2008-ban felkérést kapott a malajziai kormánytól, hogy járuljon hozzá szakmai tanácsaival a helyi digitális animációs filmgyártás elindításához.

2010-ben első díjat nyert a 41. Magyar Filmszemle rövidfilmes kategóriájában.

(MTI)Kapcsolódó