Meghirdették a Dunaversitas 2015-ös mesterkurzusát


A Dunaversitas Egyesület idén 14. alkalommal indítja el egyéves mozgókép szerkesztői, rendezői, operatőri mesterkurzusát a magyarországi és határon túli médiában tapasztalatot szerzett fiatal alkotók számára. Az egyesület célja, hogy a magyar nyelvű televíziózás számára képezzen kreatív szakembereket.

A 2015. februártól decemberig tartó tanév hallgatói havonta egyszer, háromnapos foglalkozáson vesznek részt (szerda-péntek), amely elméleti előadásokból, dramaturgiai- és műhelygyakorlatokból áll. A műhelymunka során a részvevők filmterveinek részletes kidolgozására, a forgatás előkészítésére, a felvett és összeállított anyagok elemzésére kerül sor.

A fő tantárgyak: A filmnyelv alapjai, A kép és a hang kifejező eszközei, Dramaturgiai ismeretek, Mozgókép-elemzés, Filmtörténeti ismeretek.

A vezető tanárok: dr. Buglya Sándor Balázs Béla díjas filmrendező, a Sapientia EMTE tanára, dr. Horváth Z. Gergely Balázs Béla díjas forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a Pázmány Péter Egyetem docense, Lugossy László Balázs Béla díjas filmrendező, érdemes művész, a Duna Televízió egykori alelnöke.

Jelentkezni 2015. január 31-ig lehet e-mailben a dunaversitas@gmail.com címen szakmai életrajzzal, valamint egy 15–20 perces, dokumentarista módszerrel megvalósítható, max. két gépelt oldal terjedelmű filmtervvel.

A felvételi vizsgát 2015. február 14-én Budapesten tartják, a részletekről e-mailben értesítik a jelentkezőket. A felvett hallgatók térítésmentesen vehetnek részt a képzésen. A mesterkurzust sikeresen elvégzők oklevelet kapnak, ennek feltétele az előadások rendszeres látogatása és a közös munkában való aktív részvétel.

A filmterv címe: Hétköznapi történet. A pályázó a címnek megfelelően ne valamely szenzációs, rendkívüli eseményt, hanem egy személyes, megtapasztalt élményét válassza témának. Törekedjen arra, hogy filmterve elbeszélhető történet formáját öltse, figyelembe véve, hogy a feldolgozás módja nem lehet játékfilmes. Tartalmazhat interjút vagy riportot is, de nem állhat kizárólag ezekből. A mű gerincét a nézők számára átélhető, szituatív jelenetek sora adja.

A kurzus céljainak gyújtópontjában a Kárpát-medence mozgóképi felfedezése áll. Határainkon innen és túl azokat az emberi történeteket kívánják összegyűjteni és alkotó módon feldolgozni, amelyek az elmúlt két évtized változó és változatlan társadalmi jelenségeit tükrözik.
 Kapcsolódó