Godard filmje az amerikai filmkritikusok kedvence


Szombaton, New Yorkban díjazott az amerikai filmkritikusok szövetsége (National Society of Film Critics): Jean-Luc Godard Adieu au langage című munkáját tüntették ki 2014 legjobb filmjeként.

A kritikusok választását sokan meglepetésként értékelték, miután a New York-i kritikusok (New York Film Critics Circle) és a Golden Globe díjakat kiosztó, Hollywoodban tevékenykedő nemzetközi szaksajtó (HFPA) korábban hanyagolta a filmet.

A Búcsú a nyelvtől a francia új hullám most 84 éves fenegyerekének első 3D-s filmje. A látszólag ad hoc módon szerveződő, néhol realista, máshol egyenesen szürreális kis epizódokat azonban nagyon is szorosan fogják össze Godard kommunikációról alkotott gondolatai. Mindennek pedig a rendező kutyája – vagy a kutyán keresztül maga a rendező – a tükre.


Kritikánk itt


A legjobb rendezőnek járó díjat Richard Linklater vette át a Sráckorért (Boyhood).

A kritikusszövetség szerint a brit Timothy Spalls nyújtott a tavalyi év legjobb színészi alakítását főszerepben (a Mr. Turner című, kosztümös, életrajzi drámában), a legjobb színésznő díját pedig Marion Cotillard-nak adták a Dardenne fivérek rendezte Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit), valamint a James Gray-féle The Immigrant főszerepéért. A legjobb mellékszereplő Patricia Arquette (Sráckor) és J. K. Simmons (Whiplash) lett.

A dokumentumfilmes kategória győztese az Edward Snowden-sztorit feldolgozó Citizenfour, Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című filmjét a forgatókönyvéért díjazták, a Mr. Turnert pedig az operatőri munkáért is díjazták.Kapcsolódó