Meghalt Anita Ekberg színésznő


Szombat reggel, Rómában elhunyt az Édes élet csillaga, az egykori svéd szépségkirálynő, Anita Ekberg. A 60-as évek egyik szexszimbóluma karácsony táján került kórházba. 83 éves volt.

Anita Ekberg – eredeti nevén Kerstin Anita Marianne Ekberg – 1931-ben, Malmöben született, nyolc testvér közül a hatodik volt és a legidősebb lány. 20 évesen nyerte el a Miss Svédország címet, aztán Amerikába utazott a Miss Universe versenyére. Nem nyert, és alig tudott angolul, a Universal Pictures mégis azonnal lecsapott rá, és szerződést kötöttek. A stúdió először Olaszországba küldte dolgozni: hűtlen feleséget alakított Henry Fonda oldalán a King Vidor rendezte Háború és békében, 1956-ban.

Rómában találkozott Federico Fellinivel, aki az Édes élet Sylvia Rankjének szerepét osztotta rá. A film – és talán Ekberg egész karrierjének – legemlékezetesebb jelenete a Trevi-kútnál zajlik.

A jelenet sokkolta az 50-es évekbeli nézőket, a Vatikán elítélte a képsorokat, de a színésznő megingathatatlan maradt, és büszkén vállalta teste szépségét. A felvétel egyébként márciusban zajlott. „Jéghideg volt. Ki kellett emeljenek a vízből, mert nem éreztem már a lábam” – emlékezett vissza Ekberg. Színészkollégája, Marcello Mastroianni még nehezebbnek találta a jelenetet, pedig vízszigetelő ruhát viselt az elegáns öltöny alatt. Hogy könnyebb legyen, egy egész üveg vodkát fogyasztott el a felvétel alatt, míg végül részegen bele nem zuhant a jéghideg vízbe – mondta el később a rendező. „Láttam néhányszor azt a jelenetet. Talán túl sokszor is. Nem bírom újra megnézni, de annak idején gyönyörű volt” – idézi a színésznő 2005-ös rádiónyilatkozatát a BBC.

A következő években Ekberg gyakran került az újságok címlapjára viharos szerelmeinek köszönhetően; többek közt Errol Flynnhez, Yul Brynnerhez és Frank Sinatrához fűzte romantikus viszony. 1960-ban ismét címlapsztori lett, amikor íjjal lőtt egy paparazzóra.

24 éves volt, amikor Olaszországban feleségül ment Anthony Steel brit színészhez, ám közös sorsukat megpecsételte a férj súlyos alkoholizmusa. 1959-ben váltak el, négy év múlva Ekberg hozzáment Rik Van Nutterhez, aki CIA-ügynököt alakított  a Tűzgolyó című Bond-filmben. Ez a házasság is válással végződött, 1975.

Az Édes életen után Ekberg Bob Hope-vígjátékokban játszott (Paris Holiday, 1957; Call Me Bwana, 1963). Sikerei közt tartotta számon a Blood Alley-t (1955) és a Hollywood or Bustot (1956). Fellini 1962-ben újra szerepet adott neki a Boccaccio ’70 című vígjátékban, a siker azonban elpártolt tőle. A 70-es években nagyjából eltűnt a vásznakról, már csupán néhány felejthető alakítást nyújtott, köztük Fellini 1987-es Intrevistájában.

Élete végére állítólag nagyon elszegényedett. Elrabolták az ékszereit, villáját tűz pusztította el, ezért öregotthonba kellett költöznie. Mégis folytatta a munkát, 2013 júliusában megnyitotta az amszterdami Fellini-kiállítást.

Egy korábbi interjúban a színésznő azt mondta, nem fél a haláltól. „Nem tudom, létezik-e a mennyország vagy a pokol, de úgy gondolom, a pokol sokkal klasszabb.”

(BBC)Kapcsolódó