Ma kezdődik az Uránia Filmnapok harmadik kiadása


A négy napos filmszemle során 60 játék- és dokumentumfilm, valamint zenei programok és pódiumbeszélgetések várják a közönséget, jelképes árú, 50 Ft-os jegyár mellett.. Az idei téma: Határhelyzetek – Migráció a magyar film tükrében. A helyszín a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház.

3. Uránia Filmnapok

Január 22. és 25. között harmadszor jelentkezik az Uránia Nemzeti Filmszínház éves „filmszemléje”, az Uránia Filmnapok, amely a történeti és a kortárs magyar filmkincs újabb és újabb metszeteinek bemutatását tűzte ki céljául. A program szervező eleme tavaly a filmhang és a filmzene volt, idén pedig egy társadalmi jelenségre, a migrációra, s annak mozgóképi vetületeire összpontosít. Alapkérdései: hogyan ragadják meg filmjeink, akár fikciós keretek között, akár a dokumentarizmus eszközeivel a migráció – a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültügy, a kultúrák egymás mellett élésének – ügyét, úgy is, mint történeti jelenséget, és úgy is, mint jelenkori valóságot? mit tart fontosnak elmondani az elmúlt 25 év magyar filmje az egyéni döntésen alapuló, olykor belső késztetés, de többnyire kényszer-szülte otthonváltásról, és mennyire talál ez visszhangra, nézőkre?


Letölthető programfüzet


A vetítéseken kívül kávéházi pódiumbeszélgetések is várják a közönséget:

  • Január 23-án, péntek délután A migráció kora? címmel rendezett beszélgetésen különböző, a migráció és a kultúraköziség részterületeivel foglalkozó szakmák és tudományterületek képviselői osztják meg gondolataikat a hallgatósággal.
  • A január 24-i, szombat délutáni beszélgetés résztvevői, filmrendezők és filmtörténészek a magyar film Amerika-képét vizsgálják a kezdetektől napjainkig.
  • Január 25-én, vasárnap olyan filmműhelyek képviselői szólalnak meg, amelyek az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével.

A filmnapok záróakkordjaként január 25-én vasárnap este a Freedom Café és a Meszecsinka zenekarok oszlopos tagjainak kifejezetten erre az estére összerakott örömzenélését hallhatja a közönség. A pillanat megéléséből és az egymásra figyelésből születő zenéjük számos kultúra népzenei hatását magába olvasztja és újraértelmezi, különleges belső utazásra invitálva a hallgatóságot.Kapcsolódó