MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 – centenáriumi kiállítás a Pesti Vigadóban


A magyar animációsfilm-készítés 100 éves centenáriuma alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pesti Vigadó közreműködésével február 10-én szakmai konferenciát és sajtótájékoztatót tart. Ezt követően Jankovics Marcell, az akadémia alelnöke, Fülöp József, a MOME rektora és Orosz Anna Ida kurátor megnyitja a MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című, március 1-jéig látogatható filmtörténeti kiállítást a Vigadó Makovecz termében.

A magyar filmgyártás történetének egyik legszínesebb fejezete az animációs film. Olyan máig népszerű karaktereket köszönhetünk neki, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski. És noha az animációs rendezők játékfilmes kollégáikhoz képest kevésbé ismertek, nem kell senkinek sem bemutatni a magyar animáció máig legnépszerűbb alkotásait jegyző Macskássy Gyulát, Dargay Attilát, Nepp Józsefet, Foky Ottót, Ternovszky Bélát, Cakó Ferencet, Varga Csabát vagy M. Tóth Gézát, valamint az MMA olyan jeles művészeit, mint Jankovics Marcell, Gyulai Líviusz vagy Orosz István.


Letölthető program


A MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című programsorozat részeként megrendezett konferenciát február 10-én 9 óra 30 perckor Jankovics Marcell visszatekintő előadása nyitja meg. A szimpózium 9 óra 50 perckor kezdődő első szekciójának témája: A magyar animáció, mint a kultúratámogatás kiemelt (figyelmet érdemlő) területe. A 11 óra 20 perckor kezdődő második szakasz témája: Az animációs oktatás jelentősége, fejlődési irányok a jövőben. A harmadik blokk 14 órakor indul, témája: Produkciók, műfajok, alkotók.

A sajtótájékoztató végeztével Jankovics Marcell, Fülöp József és Orosz Anna Ida megnyitják a MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című magyar–angol nyelvű kiállítást. A képekkel gazdagon illusztrált szöveges tárlatot klasszikus és kortárs magyar animációs filmekből összeállított vetítési program kíséri a Vigadó kiállítóterében berendezett vetítőteremben. Az eredeti bábok és a rajzfilmekből vett eredeti képek révén a látogatók betekinthetnek az animációs film készítésének kulisszatitkaiba is. A MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 az első amatőr trükkfilmkísérletektől a videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető kortárs animációs kisfilmekig mutatja be az animációs film sokféle és változatos hazai történetének legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló alkotókat.

A kiállítás a 150 éves Pesti Vigadóban 2015. február 11-étől március 1-jéig látogatható, de a közeljövőben várhatóan elkészül a tárlat „utazó” változata is, mely iránt már most jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozik; a kiállítás anyagát várhatóan bemutatják egy tokiói animációs díjátadón, az Európai Unió egyik brüsszeli intézményében és a Milánói Expón is.

(A szervezők közleménye)Kapcsolódó